Hégli Dusán lett az évad legjobb alkotója

Díjátadóval egybekötött gálaesttel ünneplte múlt hét szombaton (április 29.) a tánc világnapját a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége (MTSZ) Budapesten, a Művészetek Palotájában (Müpa), ahol az évad legjobb alkotója díját Hégli Dusán táncművész, koreográfus, az Ifjú Szivek Táncszínház művészeti vezetője és Földi Béla táncművész, koreográfus, a Budapest Táncszínház igazgatója, művészeti vezetője kapta meg.

Hégli Dusán lett az évad legjobb alkotója
Fotó: Bartusz Réka

Hégli táncos pályafutása a párkányi Kisbojtárban indult, később a a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes tagja lett. 1989-ben kezdett el koreografálással foglalkozni, eddig több mint 100 alkotáshoz adta  a nevét. A pozsonyi Művészeti Egyetemen (VŠMU) végzett koreográfus szakon, aztán tovább folytatta tanulmányait a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskolán táncpedagógus szakon. Hégli újstzerű koreográfiai szemléletet vitt az általa koreografált művekbe.

1999-ben ő lett a az Ifjú Szivek Magyar Művészegyüttes igazgatója, ezután a táncegyüttes hivatalos társulattá alakult át. 2000-től szinte minden évben új műveket adott elő az Ifjú Szivek.

Ő az alapítója és elnöke  a Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesületének. Világszerte dolgozott tánckoreográfusként, emllett zenei rendezőként is ismert. Neki köszönhetően indították el a Pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium néprajzi osztályát, és sokat tet azért, hogy a Magyar Táncművészeti Főikolának kihelyezett tagozata legyen Pozsonyban.

Műsorait a hagyományos tánckultúra hiteles interpretálása és a dramaturgiai szerkezet átgondolt találkozása teszi művészivé. A zene, a színpadkép, a világítás és a viselet éppoly meghatározó, integráns részei műveinek, mint az autentikus néptánc-formanyelv.

Egyik legsikeresebb műve a Hontalanítás, ezt a kitelepítés évfordulója ihlette, emellett nagy sikert ért e laz Ijú Szívekkel az avignoni színházi fesztiválon is, a Finomhangolás (Fine-tuning) című művel, ami a nőkön elkövetett erőszakot mutatja be.

(MTI, ifjuszivek.sk)