Hegyi-Karabah - EU: a tűzszünetet be kell tartani a további vérontás megakadályozása érdekében

2020. november 19. - 16:10 | Külföld

Az Európai Unió üdvözli a harcok beszüntetését Hegyi-Karabahban és környékén, és arra szólítja fel az érintett feleket, hogy továbbra is szigorúan tartsák be a tűzszünetet a további vérontás megakadályozása érdekében - jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő az EU nevében kiadott nyilatkozatában csütörtökön.

Hegyi-Karabah - EU: a tűzszünetet be kell tartani a további vérontás megakadályozása érdekében
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Borrell az Örményország és Azerbajdzsán között Oroszország által közvetített, november 9-én létrejött tűzszünetet illetően kiemelte, minden regionális szereplőnek tartózkodnia kell az olyan fellépéstől vagy retorikától, amely veszélyeztetheti a tűzszünet fenntartását.

Az EU emellett arra szólítja fel a feleket, hogy azonnal vonjanak ki minden külföldi fegyverest a régióból.

A főképviselő azt hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani a nemzetközi humanitárius jogot, és felszólította a feleket, hogy hajtsák végre a hadifoglyok cseréjéről, valamint az emberi maradványok hazaszállításáról szóló megállapodásokat. Továbbá biztosítsák a humanitárius tevékenységet és a lehető legjobb feltételeket a Hegyi-Karabahban és környékén lakóhelyüket elhagyni kényszerült lakosság önkéntes, biztonságos és méltóságteljes visszatéréséhez.

Borrell arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenségeskedés megszüntetése csak az első lépést jelenti a Hegyi-Karabahban régóta fennálló konfliktusbefejezéséhez. Az EU úgy véli, meg kell újítani a konfliktus tárgyalásos, átfogó és fenntartható rendezését célzó erőfeszítéseket. Az EU elkötelezett a régió tartós békéje mellett, ezért továbbra is támogatja az az EBESZ minszki csoportja országainak (Amerikai Egyesült Államok, Franciaország és Oroszország) munkáját a konfliktus politikai megoldása érdekében - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Azerbajdzsán és Örményország, a két egymással szomszédos korábbi szovjet köztársaság között a régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kikiáltotta függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti az enklávét, ahogy lényegében Örményország is.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter október elején jelentette be, hogy Örményország és Azerbajdzsán tűzszünetben állapodott meg.

(MTI)

Címkék: Hegyi-Karabah