A Hegyi Mentőszolgálat a téli körülményekre figyelmezteti a hegyekbe látogatókat - egyes helyeken már hótakaró is van

2023. november 18. - 10:11 | Régió

A Hegyi Mentőszolgálat arra figyelmezteti a hegyekbe látogatókat, hogy ott már téli viszonyok uralkodnak, miközben az ösvényeken összefüggő új hóréteg van, amely esetenként akár 30-50 centiméteres magasságot is elér.

A Hegyi Mentőszolgálat a téli körülményekre figyelmezteti a hegyekbe látogatókat - egyes helyeken már hótakaró is van
-illusztráció- (Fotó: TASR)

„A téli szezon beköszöntével a nappalok is egyre rövidebbek, ezért minden hegyvidéki tevékenységet a nappali fényhez kell igazítani, és fényforrásokkal kell használni”

– figyelmeztet a Hegyi Mentőszolgálat.

Ugyanakkor arra kéri a hegyvidékekre látogatókat, hogy ha hegyi tartózkodásuk alatt rossz időjárásnak vannak kitéve, gondoljanak a visszatérés lehetőségére is.

A hegyimentők pénteken (november 17-én) éjszaka részt vettek a Magas-Tátrában egy cseh turistapár megsegítésében, akik letértek a túraútról és kora este elakadtak a Veľká Svisťovka tetején. Erős szélnek és hónak voltak kitéve, és nem tudtak továbbmenni. Ótátrafüredről nyolc mentős indult a segítségükre.

"Az egész mentési műveletet megnehezítette az erős szél, ami miatt a mentőknek szárazföldön kellett továbbhaladniuk, és Tátralomnicon nem lehetett használni a felvonót. A baleset helyszínének felkutatása és a helyszínre érkezés után a mentők átmelegítettek a házaspárt és forró italt adtak nekik, ezt követően a a mentők kíséretében Tátralomnicra menekítették őket, ahol saját kérésükre elengedték őket"

- közölte honlapján a Hegyi Mentőszolgálat.

A mentőakció éjfél előtt ért véget.

TASR/para