A hejcei repülőszerencsétlenségben elhunyt 42 katonára emlékeztek (FOTÓK)

2022. január 19. - 15:58 | Belföld

Jaroslav Naď szlovák és Benkő Tibor magyar védelmi miniszter szerdán a magyarországi Hejce községben, valamint a Borsó-hegytetőn megemlékeztek a 15 évvel ezelőtti repülőszerencsétlenség 42 halálos áldozatáról.

A hejcei repülőszerencsétlenségben elhunyt 42 katonára emlékeztek (FOTÓK)
Fotók: TASR/archív (További képekért kattints a fotóra!)

Naď a fegyveres erők újkori története legnagyobb tragédiájának nevezte a balesetet. „A sorainkba tartozó 39 férfi és három nő a haza szolgálatának, a világ békéjének és nyugalmának szolgálata aktív teljesítése közben vesztette életét. Ezért örökre bevésve maradnak nemcsak szeretteik, hanem hazánk, a modern független Szlovákia emlékezetében is. Tisztelet az emléküknek” – mondta Naď.

A tragédia helyszínén elhelyezett 42 tölgyobeliszknél, valamint a hejcei emlékműnél tiszteletét tette Daniel Zmeko tábornok is. Beszédében elmondta, hogy kollégáik elvesztése továbbra is érzékeny pont, de elég idő telt el azóta, hogy megbékélést leljünk.

„Személy szerint számomra ugyanolyan hősök a katonák, akik a sikeres katonai missziót követő hazatérés során vesztették életüket, mint a repülő legénysége, amely legjobb tudása és tapasztalata szerint végezte szolgálatát” – mondta Zmeko.

Naď egyebek mellett értékelte a magyar kormány és Hejce község hozzáállását az elhunyt katonák emlékének megőrzésével kapcsolatban.

Tizenhat évvel ezelőtt, 2006. január 19-én zuhant le a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce község fölött magasodó Borsó-hegyre a szlovák légierő csapatszállító repülőgépe. A koszovói békemisszióból Szlovákiába tartó AN 24-es gép fedélzetén utazó 43 békefenntartó katona közül csak egy élte túl a szerencsétlenséget.


(TASR/para)