"Hejrá Nyározsd" – A nyárasdi csodára emlékeznek a csallóközi községben

2019. december 28. - 11:43 | Sport

Fél évszázada annak, hogy kézilabda-szakosztály alakult Nyárasdon.

"Hejrá Nyározsd" – A nyárasdi csodára emlékeznek a csallóközi községben

Németh Pál, a helybeli alapiskola pedagógusa volt a máglyagyújtó, a sikerkovács. A nyárasdi női csapat remekbe szabott eredményeket produkált hazai és külföldi porondon egyaránt. A megalakulást követően rakétarajtot vettek: az ifjúsági lánycsapat három éven belül országos bajnokságot nyert. A női csapat pedig a legalsóbb osztályból indulva feljutott a Szlovák Nemzeti Ligába, ahol 1979-ben bajnok lett. Ezzel felkerült az országos élvonalba, az elit mezőnyben megszakítás nélkül 17 bajnoki évadon át szerepelt, háromszor megnyerte a Csehszlovák Kupát. Az európai kupaszintéren is letették névjegyüket a csallóköziek.

A "Hejrá Nyározsd" polgári társulás december 28-án a helyi önkormányzattal és a helyi sportegyesület kézilabda-szakosztályával közösen, megemlékezést tervez a nyárasdi kézilabda megalakulásának 50. évfordulója alkalmából.

„Délután háromkor a helyi kultúrházban találkozunk. Az egykori játékosok, edzők, tisztségviselők, szurkolók. Felvillantjuk a múltat, az örömteli és kevésbé örömteli eseményeket. Az ünnepségen megemlékezünk az öt éve elhunyt Kiss Jitka egykori válogatott játékostársunkról, aki a naszvadi csehszlovák ifibajnok csapatából érkezett hozzánk, de játszott a pozsonyi Inter, a Székesfehérvár, a Vasas Budapest, az olasz Licata és Csallóközaranyos együttesében. A Kiss Jitka és barátnői csoport díjazni fogja az év legjobb naszvadi, csallóközaranyosi és nyárasdi kézilabdázóját, tehát azokból a településekből választottuk ki a megtisztelő cím várományosait, ahol a nyárasdi példa nyomán indult útjára a női kézilabda. Alkalmi kiállítás lesz látható a régi képekből, újságcikkekből, öt időszakra bontva az öt évtizedet. Külön helyet kapnak a csapat statisztikai adatai, az edzők, az elhunytak. Kellemes beszélgetéseket ígér a régi emlékek felelevenítése, sok kézilabdás lány, szakvezető, tisztségviselő, szurkoló, jelezte részvételét” – ecsetelte a múltidéző rendezvényük műsorát a Paraméternek az egykori sokszoros csehszlovák válogatott, olimpikon Németh Jolán, a „Hejrá Nyározsd” Polgári Társulás elnöke.

ái