Helikopterrel rászálltak a muszlim terroristák a teherhajóra, mert azt el akarták téríteni (VIDEÓ)

2023. november 20. - 19:14 | Külföld

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók elfoglalták vasárnap a Vörös-tengeren a Galaxy Leader elnevezésű teherhajót, amely egy izraeli iparmágnáshoz köthető. Ezek a muszlim terroristák hétfőn közzétettek egy videótt, amelyik bemutatja, hogyan térítették el a hatalmas járművet.

Helikopterrel rászálltak a muszlim terroristák a teherhajóra, mert azt el akarták téríteni (VIDEÓ)
(roi kais X)

A felvétel rögzíti, ahogy egy helikopter leszáll a Galaxy Leaderen, több fegyveres kiszáll a gépből és átveszi az irányítást a hajó felett.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint a kereskedelmi hajó Törökországból Indiába tartott. Az esetet az izraeli hadsereg "rendkívül súlyos, globális következményekkel járó" incidensnek minősítette, egyúttal hangsúlyozta, hogy a hajó legénysége többnemzetiségű, de izraeliek nincsenek a fedélzetén.

Izraeli tisztségviselők szerint a járműveket szállító hajó brit tulajdonban van, jelenleg egy japán cég üzemelteti. Az AP ugyanakkor hozzáfűzte, hogy nyilvános adatbázisok szerint a hajó tulajdonosa a Ray Car Carriers brit cég, amelyet Abraham "Rami" Ungar alapított, aki Izrael egyik leggazdagabb üzletembere. Egy Ungarhoz köthető hajó 2021-ben felrobbant az Ománi-öbölben. Izrael akkor és most is Iránt tette felelőssé az incidensért.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal által kiadott közlemény szerint a hajó 25 fős legénysége ukrán, bolgár, fülöp-szigeteki és mexikói állampolgárokból áll, és izraeli nincs köztük. A jemeni húszik megerősítették, hogy elfoglaltak egy - általuk izraelinek nevezett - hajót a Vörös-tenger déli részén. Közölték, hogy a legénységgel "az iszlám elvek és értékek szerint" bánnak.

A húszik szóvivője, Yahya Saree közleményében azt írta, hogy a lázadók "katonai műveletet hajtottak végre a Vörös-tengeren, amelynek eredménye egy izraeli hajó elfoglalása volt és azt a jemeni partok felé vezették".

Mint mondta, Izrael gázai "brutális agressziója" miatt célba vesznek minden Izraelhez kötődő hajót a Vörös-tengeren. A húszik korábban már többször bejelentették, hogy célba vesznek minden olyan hajót, amely "a cionista entitás zászlaját viseli", izraeli cég tulajdonában van vagy izraeli cég által üzemeltetett.

A jemeni felkelők már több alkalommal intéztek támadást izraeli célpontok ellen. Október végén például magát Izraelt támadták meg, amikor a húszik nagymennyiségű ballisztikus rakétát, manőverező robotrepülőgépet és drónt indítottak. Aznap az izraeli hadsereg sajtószolgálata közölte, hogy a déli Eilat közelében légiriadó volt egy ellenséges légieszköz miatt.

(Euronews/mti)