Hellebrandt közölte, hogyan történt az incidens a kórházzal – Ficótól pedig választ vár

2024. február 8. - 12:06 | Belföld

Tomáš Hellebrandt, a Progresívne Slovensko volt parlamenti képviselője nem tud róla, hogy a zsolnai kórház feljelentést tett ellene. Mint mondja, vállalta a politikai felelősséget azt követően, hogy nem szólt egészségi állapotáról, ami hiba volt.

Hellebrandt közölte, hogyan történt az incidens a kórházzal – Ficótól pedig választ vár
Fotó: TASR

„Miközben a zsolnai kórházban voltam, az orvosokat nem világosítottam fel az egészségi állapotomról. Azért tettem, mert féltem, hogy az információ nyilvánosságra kerül és politikai harc eszközét képezhetné. Úgy tűnik, indokolt volt a félelmem” – írta közösségi oldalán Hellebrandt.

Közlése szerint nem a diagnózisa miatt mondott le mandátumáról, hanem azért, mert megszegte az előírásokat, ezért pedig vállalnia kell a felelősséget. Elmondása szerint több mint 15 éve él a megbetegedéssel, gyógyszereket szed és rendszeresen jár kivizsgálásokra külföldre. Állítja, hogy ennek köszönhetően nincs fertőző állapotban és nem jelent veszélyt az orvosi személyzetre, ahogy más emberekre sem.

„Mivel nem jelentek veszélyt a közegészségre, nem tudtam, hogy a diagnózisomat valahol aktívan jelentenem kell. Akárhogy is, a nem tudás nem jelent megbocsátást, és csak az én hibám, hogy nem ismerkedtem meg a szlovákiai szabályokkal még azelőtt, hogy visszatértem volna ide” – jelentette ki a volt parlamenti képviselő.

Hellebrandt birtokában van egy jogi elemzés, amely szerint nem követett el bűncselekményt. „Az én hibám a bejelentés elmulasztása, ami vétség, nem pedig bűncselekmény” – jegyezte meg, majd hozzátette: felháborító, hogy Robert Fico (Smer) miniszterelnök tud a feljelentésről. Hellebrandt tudni akarja, hogy a kormányfő milyen forrásból jutott hozzá az információhoz.

A rendőrség közlése szerint csütörtökig nem érkezett feljelentés a szóban forgó tett elkövetésének gyanújával kapcsolatban. A kórház nem nyilatkozik az ügyben.


TASR/para