Helló: Dunaszerdahely városa MKP-hirdetést tolt 5 ezer eurónyi közpénzből a lakosok orra elé!

2018. február 20. - 21:37 | Régió

Ez tavaly szeptemberben történt, a Csallóközi Vásár előtti héten, másfél hónappal a megyei választások előtt.

Helló: Dunaszerdahely városa MKP-hirdetést tolt 5 ezer eurónyi közpénzből a lakosok orra elé!
Fotó: archívum

Kacifántos módon, de éppen ma derült erre fény, amikor a városi képviselő-testület soros ülésén Ravasz Marián (Híd) képviselő kérdőre vonta a polgármestert, amiért 5 ezer euróért vásárolt a városháza hirdetést a Csallóköz hetilapban, miközben mai áron állítása szerint az legfeljebb 720 eurót érhetett. Ennek kapcsán a lap aktuális hirdetési tarifáira hivatkozott. Reményét fejezte ki, hogy a pénz nem az MKP lapban megjelent kiemelt hirdetéseire ment el.

A Dunstreda.sk weboldalon is fellelhető a megrendelés, illetve a beszállítói számla, ami ezt alátámasztja. Ez utóbbit október elején tették közzé, 5 ezer euróról szól, és szövegezése szerint hirdetés közzétételére vonatkozik a lap 38. számában, amely pedig szeptember 20-án jelent meg.

Hájos a testületi ülésen azonnal cáfolta, hogy az MKP hirdetését fizette volna a város, és állítja, a pénz a Csallóközi Vásárról szóló hirdetésre, továbbá arra ment el, hogy egy bizonyos példányszámot is megvásároltak a lapból, hogy a programot eljuttassák a lakosokhoz.

„Határozottan visszautasítom, hogy az MKP a város adófizető polgárainak a pénzén csinált volna kampányt. A saját kampányomat én magam fizettem. Fel is tudom mutatni a számlát” – figyelmeztetett.

Karaffa Attila (MKP) képviselő maga jelentkezett, hogy megerősítse Hájos szavait a lapvásárlásról, és közölte, bizony nála és a lakótömbjük többi lakosának postaládájában is landolt belőle egy-egy példány.

Bizonyára több ezer további dunaszerdahelyi postaládában ez történt, a cselekménynek ezt a részét tehát akár le is zárhatjuk, de a történet azért ennél egy picit cifrább, és erről közvetlenül nem esett szó a plénumon.

A lapszám borítója

Az inkriminált lapszámnak ugyanis a teljes hátoldalán MKP-hirdetés díszelgett Berényi József megyeelnök-jelölttel, míg a címoldalán alul egyötöd oldalnyi hirdetésen három képviselő-jelölt, köztük Hájos Zoltán is szerepelt. Ehhez képest a vásári programot valahol belül találhatta meg a kedves olvasó, a tévés melléklet hátoldalán.

A lap közepéből kivehető programmelléklet borítója

Emésszük egy kicsit a dolgot: ahhoz tehát, hogy valaki ráleljen a vásárprogramra, ki kellett nyitnia a lapot, és meg kellett keresnie. Ahhoz viszont nem, hogy ráleljen az MKP teljes hátoldalas, illetve egyötöd címlapnyi hirdetésére. Közvetve tehát a cím- és hátoldalas MKP-hirdetések jóval előnyösebb pozícióban jutottak el több ezer lakoshoz, mint a vásár belső oldalas reklámja. A közpénz viszont, ugye, hivatalosan az utóbbira ment.

(SzT)