Hello, magyarok! Átvert a kormányotok!

Csehszlovák Kém | 2018. január 19. - 14:20 | Vélemény

Orbán becsapta a magyarokat. Mint amikor átdobják azt a bizonyos salakanyagot a fából készült akadályon. Szétfröccsent, és mindent bemázol.

Hello, magyarok! Átvert a kormányotok!

Nem az a baj, hogy befogadjuk a menekülteket - Refugees, welcome! - hanem, hogy milliárdokat költött a magyar kormány a magyar adófizetők pénzén állampolgáraik megtévesztésére.

A Fidesz-korszakra emlékezni fogunk, de nem úgy, mint a magyar történelem pozitív korszakára. Viszonylag meglepő élmény ugyanis még Közép-Európában is, amikor egy párt ennyire le tudta tarolni a demokratikus játékteret. Ez Orbán maffiaállamának kétség kívül sikerült. De ehhez képest még emlékezetesebb lesz a hirtelen kiábrándulás az általuk felépített párhuzamos, fideszmagyar valóságból. Ennek a folyamatnak egyelőre nem látni a végét, de egyre biztosabb, hogy az elmúlt napokban kezdenek kinyílni a szemek.

Mert a látszat, az ötven százalékpontos népszerűség ellenére a Fidesz potentáltjai tudják, a 2018-as választás messze nincs még lefutva. És mivel félnek, ezért elbizonytalanodtak. És mivel elbizonytalanodtak, hibát hibára halmoznak. Nem segít a háttérben már a jó öreg Finki bácsi sem.

A Fidesz őszödi hete

Így vonulhat be a történelembe az a néhány napos bakiparádé-cunami, ami a szemünk előtt rombolta le jó eséllyel a több milliónyi biztos és bizonytalan és pártpreferencia nélküli választó előtt a lehetőséget, hogy esetleg Orbánék pártja mellé tegyék az x-et április 8-án.

Ezekre? A tyúkólat nem bíznám rájuk!

Nézzük, hogyan sikerült a Fidesznek rövid időn belül tökön rúgnia magát, vagyis leépíteni két nemzeti konzultáció, három óriásplakát-kampány és megannyi gyűlöletműsor, beszéd, újságcikk, blogposzt által felépített kitalált pszeudovilágukat, amelyben nem kevesebb történik - vigyázz, spoiler! - mint, hogy a muszlim invázió ellepi Európát és a katolikus papok muszlim hitre térnek át.

Altusz Viktor nyilatkozata

Minden a kormány helyettes államtitkárának nyilatkozatával kezdődött. Altusz a Times of Malta máltai napilapnak elárulta, hogy az Orbán-kormány tavaly ezerháromász menekült befogadása felett asszisztált: „csak tavaly 1300 menekültet fogadott be Magyarország, de ezeket az eseteket a magyar kormány gyakran nem hozta nyilvánosságra, nehogy a kedvezményezetteket veszélybe sodorja”, mondta Altusz. Oké.

Azért ez így, ebben a formában Magyarországon újdonságnak hangzott, mivel a magyar kormány kifejezetten a menekültek és a migrációs jelenséggel szemben építette fel, éveken át, országos kampányát. Magyarország az egyetlen az EU-ból, amely nem fogad be menekülteket, írta 2015 nyarán az Origo. Tehát minimum két és fél éve a magyar kormány azt az álláspontot kommunikálta, hogy ide “migráns hátterű” ember nem jön. De emlékezhetünk az elhíresült őcsényi esetre is, ahol a Fidesz és a Jobbik egyszerre uszította a magyarokat az oltalmi státusban részesülő emberek ellen. A miniszterelnök egyetértett a helyi lincshangulatottal.

A hírre rákaptak az ellenzéki pártok, egymás után adta ki a közleményét a Jobbik, az MSZP és a DK. Kiderült az is, hogy a jelenség, amiről a hír szólt, miszerint Magyarország folyamatosan fogad be menekülteket a nemzetközi eljárásoknak megfelelően, egyáltalán nem novum, a 444.hu már 2017 novemberében megírta, de a hír nem érte el a pártok ingerküszöbét.

Pintér Sándor nyilatkozata

A kínos hazudozással vegyes őszinteségi roham a “Stop Soros!” fedőnevű legújabb pszeudotörténettel folytatódott. A kormány kommunikációjának gyenge láncszeme ezúttal a már fél lábbal nyugdíjba vonult Pintér Sándor belügyminiszter volt, aki szerint eddig nem derült ki, hogy Soros György olyan tevékenységet végezne, ami az illegális bevándorláshoz járul hozzá. Mindez Altusz fenti nyilatkozatának fényében úgy mutatott, mintha az Orbán-kormány maga hajtaná végre az eggyel korábbi pszeudomesét, a “Soros-tervet”.

Van még egy érdekes hozadéka ennek a szardobálásnak. Kérem, a magyar közbeszédben olyan fejlemény körvonalazódik, amire igen régen nem volt már példa. A sokat szidott ellenzék átvette a kommunikációs színtéren a kezdeményezést. Ehhez elég volt néhány külső tényező szerencsés együtállása. Az európai kontinensre feszülő migrációs nyomás enyhül hónapok óta, hála a 2016 márciusi török-EU megállapodásnak és az afrikai-EU tárgyalásoknak. Másrészt, a kormány által kitalált pszeudotéma, az úgynevezett “sorosozás” egyszerűen kimerült, kipukkadt.

Pukk.

A valóság és a fideszes gyűlöletgyárosok által varázsolt álvalóság között olyan szélesre nőtt a különbség. Mintha a nyilatkozó fideszes potentátok egy időközben kényelmetlenül összezsúfolódott szobát, feltűnés nélkül szerették volna elhagyni. Cipőjüket is is levették, halkan, zokniban settenkedtek tovább az ajtó felé. Csakhogy Altusz elvtárs kifelé gondolt egyet és kivette a legalsó poharat a gondosan felépített a bejárat mellett felépített pohárpiramis legalsó sorából. Hiába rohant oda Pintér és Bencsik elvtárs, hogy megtámassza a düledező pohárgúlát, kiigazítás helyett az egészet magukra rántották.

Bencsik András monológja

Lefordítom a hasonlatom. A Fidesz vezetőiben nem tudatosult, hogy régen elhagyták már a “point of no return” állapotot, amely egy olyan pont, ahonnan már nem igazán térhetünk vissza a kiinduló állapotba. Annyi történt, hogy Altusz elhibázott kommunikációjára szerettek volna finoman viszakozni és lágyabb, valósághűbb húrokat pengetni a narratívájukban. Mivel annyira túltolták a sorosozást az irracionális térben, hogy a legkisebb józanabb és mérsékeltebb hangvétel is éles, kreált világukhoz összeegyeztethetetlen hangfekvésben szólalt meg, és ez érthetően kivágta a biztosítékot a valóságban. Erre a legjobb példa Bencsik Szopok Nyalok Gombot Varrok András megszólalása volt a kormanypropagandát sugárzó Echo Tv-ben. Emberünk csak egy pillanatra vette le a fideszes rózsaszín szemüveget, de egy fokkal józanabb mondatai is olyan anakronisztikusan hangzottak hároméves gyűlöletpropagandája ismeretében, illetve Bayer Zsolt, Huth Gergely és Lovas István társaságában, mint aki tényleg felköp a levegőbe egyet és alááll. Talán Lovas István volt a legközelebb ahhoz, hogy a dermedtségből felocsúdjon, és megrángassa elvtársát, állj le, bazmeg! De az orosz propagandista végül feladta, szája elé tette megadóan kezét és üvegesen nézte Bencsiket, ahogy az lassan, de biztos lendülettel merült el a szartócsában.

Minden eltört. A menekültellenes kormány menekülteket fogadott be.

A Fidesz mindenkit, többek között saját választóit is kegyetlenül becsapta. A Fidesz kormány eddig arra sem volt hajlandó, hogy akár egyetlen menekültkérelmet is elbíráljon. Kiderült: titokban mégis megtették. Ne tévedjünk: a milliárdokért lefolytatott nemzeti konzultáció a befogadási kérelmek elbírálásáról szólt, arról, amiről ma azt kezdik el Orbánék állítani, hogy ezt soha nem is ellenezték.

A Fidesz ma összecsuklott, össze vissza nyilatkoznak. Orbán ma már egyik nyilatkozatában beengedné a menekülteket, egy feltétellel. A másik helyen pedig kijelenti, nem fogadunk be egyetlen bevándorlót sem. Viszont aki fizet, a húszezer letelepedési kötvényes, ők jöhetnek. Teljes a káosz.

Eközben, három éven keresztül játszott a szavakkal: folyamatosan hol összekeverte szándékosan, hol szétválasztotta, aktuális érdekei szerint a háborús menekülteket, a gazdasági bevándorlókat és a terroristákat.

Az oltalmazott státust kapott néhány ezer menekült magyarországi léte alapjaiban cáfolta meg a Fidesz hazug propagandáját: a magyar lakosság nem is tudott az érkezőkről, nem hallottunk olyan bűncselekményekről sem az országban, amelyeket folyamatosan sulykoltak a kormányzati propagandában.

A valóság és a Fidesz által kreált pszeudovilág végleg elvált egymástól.