Dunaszerdahely

Elég volt a cirkuszok állatkínzásaiból! – Szombaton tüntetnek Dunaszerdahelyen

Dunaszerdahelyi civilek egy csoportja szombaton délután fél háromra tüntetést jelentett be a városi szabadidőparkba, ahol ezekben a napokban a cseh Cirkus Aleš vendégeskedik.

Elég volt a cirkuszok állatkínzásaiból! – Szombaton tüntetnek Dunaszerdahelyen
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!

„Ha egy idomított állatot látsz, és összeszorul a szíved, ha láncra verve látod a tigrist, és ökölbe rándul a kezed, ha egy tevét látsz a Csallóközben, és értetlenül állsz, akkor itt a helyed, gyere a cirkusz elé, és mutassuk meg, mennyien vagyunk!”

– áll a civilek által létrehozott Facebook-esemény meghívójában.

A cirkusz néhány nappal ezelőtt érkezett Dunaszerdahelyre, azóta sűrűn posztol saját Facebook-oldalán is arról, hogy tigriseik, tevéik, lovaik, struccaik és más állataik viszonylag nagyobb területen szabadon mozoghatnak. Erről tanúskodik az alábbi videó:

Igen, most jön a DE. A cirkusznál más időpontban készített felvételeinken viszont az látható, hogy a nap egy másik részében pedig meglehetősen szűk helyre vannak összezsúfolva.

A tüntetés szervezőitől mindazonáltal megtudtuk, hogy demonstrációjuk elsősorban nem a városban vendégeskedő konkrét cirkusz mint olyan, hanem általánosságban az állatoknak haszonszerzés céljából a cirkuszokban való kihasználása ellen szól.

Reakciót kértünk a Cirkus Aleštől is a hivatalosan bejelentett megmozdulásra, egyelőre azonban nem kaptunk pénteken délután a Cirkus Aleš jelenlegi vezetője, az azt 1880-ban megalapított Jan Aleš családjának hetedik generációjához tartozó Antonín Aleš válaszolt kérdésünkre. "Amennyiben bejelentett tüntetésről van szó, semmi problémát nem látunk benne. Már hozzászokhattunk, hogy önjelölt állatvédők hazug információkat közölnek a nyilvánossággal. A Cirkus Aleš rendszeresen kitűnően vizsgázik az állatorvosi ellenőrzéseken" - fogalmazott.

Tudni kell, hogy a cirkuszok működésére is kihathat a jövőben a parlament által elfogadott, állatorvosi ellátásról szóló törvény, amely szeptembertől lépett hatályba. A földművelésügyi minisztérium, melynek hatáskörébe tartozik ez a terület, elfogadni készül ugyanis egy rendeletet, melyben meghatározzák, mely állatokat nem használhatnak majd fel a cirkuszokban. Bizonyos információk szerint erre a listára felkerülhetnek az oroszlánok, tigrisek, medvék, elefántok és a főemlősök.

Antonín Aleš viszont e probléma kapcsán akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben elfogadják ezt a rendeletet, a cirkuszok elhagyhatják és elkerülhetik Szlovákiát. Aleš hangsúlyozta, mélyen elítélik az állatkínzást.

„Ezek az állatok a családunk részei, minden napunkat velük töltjük. A kínzás szót a mi cirkuszunkban nem ismerjük. Járnak hozzánk aktivisták is tüntetni, de mi szívesen elbeszélgetünk velük, és megmutatjuk nekik, hogyan élnek az állataink”

– közölte a kosicednes.sk portállal a nyáron.

A probléma megoldása nem egyszerű, ugyanis az idomított vadállatokat már nem igazán lehet visszajuttatni egykori élőhelyükre, mivel elpusztulnának.

Cirkuszi vagy más fogságból származó állatokkal foglalkozik a dióspatonyi Slovakiaring mellett egy polgári társulás által működtetett Malkia Park, amely viszont éppen néhány napja tett közzé képet egy elpusztult zebrájukról, Nikáról, aki korábban rossz egészségi állapotban érkezett hozzájuk – egy cirkuszból:

(SzT)

Gál Tamás: „Ahhoz nem kell embert ölni, hogy a színész el tudja játszani a gyilkost”

Minden idők egyik legnagyobb hatású író-rendezője, a svéd Ingmar Bergman művének feldolgozásával érkezett Dunaszerdahelyre szerdán este a Csavar Színház, az Alternatíva 2018 – Struktúrán kívüli színházak seregszemléje elnevezésű rendezvénysorozat keretén belül. A Jelenetek egy házasságból c. darabot átszerkesztették kétszereplősre, és az egész különlegessége, hogy Gál Tamás feleségével, Kiss Szilviával alakította a két főhőst, Johant és Marianne-t. Tamással beszélgettünk erről.

Gál Tamás: „Ahhoz nem kell embert ölni, hogy a színész el tudja játszani a gyilkost”
Fotók: Soproni Petőfi Színház / Torma Sándor

Hogyan került a látószögetekbe Bergman nagy sikerű műve?

Bergmant már nagyon régóta tervezzük, tulajdonképpen a Csavar Színház fennállása óta, tehát tíz éve. Ez idő alatt nem volt egy olyan felnőtt darabunk sem, melyben csak ketten játszottunk volna Szilvivel. Tavaly, ugye, Molnár Xéniával dolgoztunk az Ibusáron, illetve volt az improvizációs estünk is, aztán

kerestük azt a darabot, amelyben csak ketten szerepelnénk, és így jött elő ismét a Jelenetek... Talán most jött el az ideje. 

Az eredetiben mellékszereplők is felbukkannak, ti ezt a kezdetektől kétszereplősre terveztétek?

Valójában igen. A dramaturgiai munkát Molnár Anikó végezte, a rendezés pedig Pataki András nevéhez fűződik. Eleinte felmerült, hogy még két színész játsszon benne a Soproni Színházból, vagy akár Molnár Xénia a Csavarból, de végül egyszerűbbnek találtuk, ha átírjuk kétszereplőssé. Lényegében a darab e verziójában az elején tűnt volna fel még egy baráti házaspár, de utána már senki. Mivel pedig készülünk egy nagyobb előadásra, Charles Bukowski: Ponyva c. művének átiratára, Csallóközi ponyva címmel, így a Csavar Színháznak szüksége volt egy olyan darabra, melyet könnyebben tudunk mozgatni.

A darab pikantériája, hogy az évek során a párkapcsolat-házasság csúcs- és mélypontjait is megjáró, megismertető főszereplőket házaspárként formáljátok meg. Ez hogyan járult hozzá a végeredményhez?

Azt szokták mondani színházi körökben, hogy ahhoz nem kell embert ölni, hogy a színész el tudja játszani a gyilkost. Hála istennek, nekünk nem kellett átélnünk ezeket a jeleneteket, pedig 18 éve vagyunk házasok.

Érdekesség, hogy – noha nem így szerveztük –  de az erdélyi bemutatónk épp a 18. házassági évfordulónkon, június 21-én volt. A tegnapi volt a felvidéki bemutató, az anyaországi pedig pénteken lesz Sopronban.

Mit kell tudni a karakterek kiindulópontjáról, mi predesztinálja Johan és Marianne sorsában a látott folyamatot?

Hajszálvékony jégrétegen táncol a két szereplő hosszú időn keresztül. Persze egy év alatt is le tud zajlani ugyanez, ami a darabban közel 20 év alatt, tehát az idő annyira nem is számít. Azt láthatjuk, közülük ki mit részesít előnyben, ki mennyire önző, a saját érzéseinek mennyire enged teret, mennyire érzi magát szabadnak vagy épp rabnak a házasságon belül.

Mi, a mi 18 évünk alatt Szilvivel nagyon ügyeltünk azért arra is, hogy megadjuk egymásnak a szabadságot. Hogy meghallgassuk egymást, elmenjünk kirándulni. De nekünk közös a hobbink, a lovaglás, és a szakmánk is. Minden erőmnek tartóbástyája a családi hátterünk, hogy egy kis mátyusföldi faluban telepedtünk le, ami ideálisabb a család szempontjából, ugyanakkor nem vagyunk elzárva a városoktól sem. A Csavar Színház is azért született, mert családbarát: önmagunk főnökei vagyunk, önmagunk idejét osztjuk be, tulajdonképpen szabadúszók vagyunk egy alternatív színházzal.

Nagyon szerencsések vagyunk, de persze ez így nem mindenkinek sikerül, és nagyon sok tényező együtthatója az, ami szétválaszt párokat. Ennek a darabnak is az a tragédiája, hogy Johan és Marianne szeretik egymást, egymás karjaiban kötnek ki, miután már mindkettő megcsalta a másikat...

Igen, ez az egyik legérdekesebb momentuma, hogy mi az, ami újra és újra egymás mellé tereli őket...

Valahol ők egymásnak voltak teremtve. Bergman ezt, ugye, élettársának, Liv Ullmannak, illetve Liv Ullmannról írta, és ő is játszotta a főszerepet. Ő volt hosszú időn keresztül Bergman fő színésznője. Nekem is mint rendezőnek, színházcsinálónak a feleségem a legfontosabb színésznőm. Nehogy félreértés essék, nem akarom magam Bergmanhoz hasonlítani, de ők is rengeteget dolgoztak együtt, és így születhetett meg ez a mű. Nagyon erős volt a szakmai kapcsolat köztük, ami felülírta a magánéletet. Be merték áldozni a magánéletüket a szakma oltárán, és egy örök művet alkottak. Hatalmas csodát hoztak létre, ami ma is úgy szólal meg, hogy bármelyikünkkel történhetne.

Ez Bergman érdeme, nekünk pedig az volt a feladatunk, hogy ezen ne rontsunk. A műfaja is azt kívánja, hogy nem szabad túljátszani, életszagúnak kell maradnia. Ha picike kis pátoszt is megengedünk, akkor rögtön megcsúszik a darab.

Visszatérve egy korábbi gondolathoz, talán épp a spontán reakciókat segítette az, hogy házaspár vagytok...?

Igen, igazad van, de ez inkább a szakmai kapcsolatunk. Persze, amikor Szilvit meg kell fognom a színpadon, akkor úgy fogom meg, hogy minden testrészét ismerem. Ha úgy tekintek rá, mint a partneremre, akkor a legnagyobb biztonságot az adja, ha vele játszhatom. De ugyanez a tűz működik kettőnk közt, ha ő egy ördögöt, én pedig egy székely parasztembert játszom egy mesében. Tehát tulajdonképpen a házasságunk, csúnyán fogalmazva, mellékes.

Mi annak idején a színpadon ismerkedtünk meg. Először szakmailag találtunk egymásra, utána kezdődött a mi szerelmünk. Otthon, az előszobában viszont ugyanúgy levetkőzzük a színházat, és odaadó szülőként figyelünk a három gyerekünkre.

Egy alternatív színházmustra zajlik még ma is Dunaszerdahelyen, melynek a Jelenetek egy házasságból volt tulajdonképpen a csúcspontja. Hogyan értelmezed a darab itteni sikerét?

Tegnap megvalósult egy kerekasztalbeszélgetés, melyen szóba került a sokat emlegetett dunaszerdahelyi kőszínház is, illetve hogy arra volna-e szükség, amit mi képviselünk.

Tegnap este, mikor a tévében a Bajnokok Ligája ment, mintegy 300 ember beült az előadásunkra. Egy olyan darabra, ami nem éppen az olcsó szórakoztatásról szólt, sőt, még csak nem is volt túlreklámozva. Tehát ha mi színházat csinálnánk Dunaszerdahelyen, akkor az a tegnap este ott megjelent emberek színháza volna.

Ilyen szempontból nem is rivalizálna a komáromi Jókaival, hiszen az egy repertoárszínház. Ez egy olyan művészszínház volna, ami szórakoztat, elgondolkodtat, és egy kicsit továbblöki a társadalmat. A véleményformáló embereket szólítaná meg. Vita folyik arról, hogy létezik-e ez Dunaszerdahelyen, de én azt hiszem, hogy a tegnap este volt ennek legékesebb bizonyítéka.

Aki lemaradt az előadásról, november, illetve december folyamán megtekintheti majd azt a Csavar Színház által szervezett Csallóköztiválon, mely hat falu (Kisudvarnok, Vásárút, Alistál, Pozsonyeperjes, Tallós, Hetény) érintésével valósul meg, továbbá a komáromi Fonográf Fesztiválon, illetve februárig bármely hétvégén a Soproni Petőfi Színházban.

Szilvási Tibor

Okos ötletekkel bombázta a dunaszerdahelyi városvezetést egy civil kutyatartó

Ötleteinek egyelőre nincs foganatja, ígéretet és javaslatot ugyanakkor kapott.

Okos ötletekkel bombázta a dunaszerdahelyi városvezetést egy civil kutyatartó
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

A városi önkormányzat legutóbbi ülésén szólalt fel Mészáros Andrea, aki a dunaszerdahelyi kutyatartók problémáira, illetve némely helyi rendelet üresjárataira hívta fel a figyelmet. Ő ugyanaz a hölgy, aki közel három hónappal ezelőtt nyilvános fórumot szervezett Kutyaélet Dunaszerdahelyen címmel, melyen a lakosokon kívül Hervay György is megjelent a városháza műszaki osztályáról, illetve Csicsay Csaba a város rendőrségtől.

Már ott is felvázolta, hogy Dunaszerdahely városában 2016-ban 1933 kutyát tartottak számon, ebből 829 lakótelepen élt és közülük 48 volt nagytestű. A kirótt 17 438 euró kutyaadóból 2 350 euró nem érkezett be, azaz 86,5 %-os volt a befizetés. A tavalyi évben 1695 kutyát tartottak nyilván a városban, és 15 583 euró kutyaadót róttak ki, amit a lakosok 95,5 %-a be is fizetett. Idén május végéig 84 új kutyát jelentettek be a városi hivatalban.

„Ilyen mértékű adókötelezettségi teljesítés alapján úgy gondolom, Dunaszerdahely kutyatulajdonosai megérdemelnék, hogy ezt valamilyen formában honorálja a város” – fogalmazott az önkormányzat ülésén.

Segítőivel együtt összeállított egy három konkrét javaslatot tartalmazó ívet, és ezen ötletek egyike volt a kutyapiszokzacskók kiosztása azoknak, akik a határidőn belül befizették az ebadót.

Pozsony Récse városrészét hozta fel jó példaként, ahol elmondása szerint így cselekszenek, és kutyatartónként 1,44 eurójába kerül az önkormányzatnak 4 tekercs zacskó, amit aztán az illető a kutyapiszok begyűjtésére használhat. Javaslata szerint a zacskókat a városházán lehetne személyesen átvenni, aminek előnye, hogy aki nem igényel ilyen zacskót, mert például családi háza udvarán van a kutyája, a ráeső zacskókat a következő évben kioszthatnák másoknak.

Szeptember 1-jétől kötelező a kutyák chipeztetése, a városi hivatal pedig azt egy kiválasztott állatorvosnál ingyenessé tette azok számára, akik befizették az ebadót. Mészáros Andrea ugyanakkor a kedvezmény igénybe vételében lát némi gyakorlati problémát, és ezt egy példán is felvázolta. Az ebadót ugye egy adott év tavaszán kell befizetni, erről májusban kap a tulaj határozatot. Hogyan vehetné viszont igénybe a kedvezményt olyasvalaki, aki újonnan vett/fogadott be egy ebet, és előző évben még értelemszerűen nem fizetett  érte ebadót?

„Őrizzem meg a pénztárblokkot jövő év tavaszáig, és visszakapom az összeget? Vagy ne chipezzem be, míg be nem fizetem utána első alkalommal a kutyaadót? De akkor mi történik vele, ha elkóborol, vagy épp csak megállítanak vele, és nincs benne chip? Még meg is büntethetnek...”

– magyarázta, egyúttal azt javasolta, hogy tisztázzák, hogyan is veheti igénybe a kutyatulajdonos valóban ezt a kedvezményt.

Mészáros Andrea

Harmadik javaslata pedig az volt, hogy hozzanak létre kutyafuttatót Dunaszerdahelyen. „Szükség van rá, helyszínnek pedig javasolnám a bősi úti felüljáró melletti füves területet, ami most egyébként is kutyasétáltató területként van megjelölve” – húzta alá, példaként pedig ennél a pontnál felhozta Komáromot, ahol már a második ilyen kutyafuttató létesítését hagyta jóvá az önkormányzat, és terveznek egy harmadikat is. Egyenként 7-8 ezer euróba kerülnek.

Hájos Zoltán polgármester is egyetértett a hölgy érveivel és ötleteivel, egyúttal javasolta neki, hogy alkalomadtán vegyen részt a testület környezetvédelmi szakbizottságának ülésén, mint külsős szakember. „Az asztal mellől minden jószándéka ellenére követhet el a rendelet készítője olyan hibákat, amelyeket csak a gyakorlat hoz felszínre” – vélekedett.

Mészáros Andrea érdeklődésünkre elmondta, hogy a testületi ülésen ugyan valóban megszólították, ám azóta nem történt különösebb előrelépés.

Az önkormányzat legközelebb két hét múlva, október 16-án ülésezik.

(parameter)

Petícióval tiltakoznak a lakosok egy étterem létesítése ellen Dunaszerdahelyen

A képviselő-testület legutóbbi ülésén foglalkozott az önkormányzat a lakosok által augusztusban benyújtott petícióval.

Petícióval tiltakoznak a lakosok egy étterem létesítése ellen Dunaszerdahelyen
Fotó: Paraméter

A petíció tárgya egy tervezett étterem, melyet a Zsigmond király utca és az Aradi vértanúk útja sarkán létesítenének egy egyelőre beépítetlen telken. Ez tulajdonképpen a Max bevásárlóközpont mögötti családi házas övezetbe bevezető út elején található, az Andrea Shoppal szemben.

A környéken lévő három utca lakói által aláírt petícióban azzal érvelnek, hogy a területfejlesztési terv lakóházas övezettel számol, nem pedig éttermi egységekkel vagy egyéb létesítménnyel, mint például irodaházzal. Figyelmeztetnek arra is, hogy három évvel ezelőtt ezen a területen már elutasították egy multifunkciós épület megépítését.

A lakosok aggódnak amiatt, hogy a forgalom által egyébként is leterhelt Zsigmond király utcán tovább nő a közlekedés intenzitása, miközben parkoló meg nincs. Tartanak attól is, hogy egy vendéglátóhely létrejöttével a környék lakosainak esti nyugalmát is megzavarnák.

Hangsúlyozzák, felesleges oda még egy étterem, hiszen szerintük a Max bevásárlóközpontban van elég.

Hájos Zoltán polgármester a petícióra úgy reagált, hogy csak a törvénnyel összhangban járhatnak el.

Vangel Ferenc (Híd) képviselő, aki egyúttal az Andrea Shop tulajdonosa, kifejtette, a területfejlesztési terve szerint lehet oda építeni éttermet, másrészt a Max mögötti 5-6 méter magas fal miatt az a terület családi ház építésére alkalmatlan. Azzal érvelt, hogy nem éjjeli szórakozóhelyről lenne szó, hanem egy napközben működő étteremről.

Karaffa Attila (MKP) viszont úgy látja, hogy figyelembe kell venni a lakosok igényét. „Bízom benne, hogy bölcs döntés születik” – szögezte le.

A képviselő-testület a petíciók kapcsán csak annyit tud tenni, hogy tudomásul veszi őket, és ez meg is történt. Hogy végül a városi hivatal hogyan dönt egy építkezési eljárás során, arról egyelőre nincs információnk.

(parameter)

Karpánttal hívható a segítség már mindenhol a dunaszerdahelyi kórházban

Akárcsak Michael Knight hívta KITT-et, olyan egyszerűen kérhetnek segítséget a dunaszerdahelyi kórház páciensei. Sőt, még csak meg sem kell szólalniuk, elég egyetlen gombot megnyomniuk a karpántjukon.

Karpánttal hívható a segítség már mindenhol a dunaszerdahelyi kórházban
Fotók: Paraméter

A közelmúltban fejezte be a Svet zdravia hálózatába tartozó intézmény a karpántos kommunikációs rendszer bevezetését az egyes osztályain.  Némelyeken már két éve működik, a belgyógyászattal és a fizikoterápiai-rehabilitációs osztállyal pedig most bezárult a kör.

„A páciens számára biztonságérzetet ad ez a rendszer, bízhat benne, hogy szükség esetén jön a segítség”

– jegyezte meg a belgyógyászati osztályon megtartott sajtótájékoztatón Földes Henrietta, a kórház beteggondozásért felelős igazgatóhelyettese.

Az egész rendszer lényege, hogy a páciens érkezéskor kap egy karpántot egy apró műszerrel, melyen egy piros gomb található. A műszerbe betáplálják a nevét, ezáltal szükség esetén a nővér a nála lévő fogadóeszköz segítségével azonnal tudja, melyik szobán, melyik páciensnek kell segíteni.

A páciens-nővér kommunikációs rendszer eddig is létezett, de már elavult. Az ágy mögötti falra rögzített telefonon volt hívható a segítség, ám aki már feküdt valaha a kórházban vagy járt ott látogatóban, bizonyára észrevette, hogy ez nem is olyan egyszerű, főleg a fekvő, tulajdonképpen mozgásképtelen beteg számára. Vagy azok számára, akik épp nem az ágyban fekszenek és segítségre van szükségük. A vezeték nélküli, ráadásul vízálló műszeren nem kell semmi más tenni, mint megnyomni a rajta egyedüliként lévő piros gombot.

Bartalos Ilona, a belgyógyászat főnővére kifejtette a régi rendszer már elhasználódott és gyakran elromlott, az új pedig higiéniai szempontból is előnyösebb. Távozáskor ugyanis a karpántot egyszerűen levágják, az új beteg pedig újat kap. A rajta lévő műszer vízállósága miatt pedig fertőtleníthető.

„További előnye a régivel szemben, hogy míg az hangos volt, és éjszaka tulajdonképpen az egész folyosón hallani lehetett, az új rendszer rezgéssel és diszkrét hangjelzéssel figyelmezteti a nővért, ez pedig a belgyógyászaton, ahol többségében szívbetegek fekszenek, különösen előnyös” – húzta alá.

A rendszer bevezetését a Dôvera biztosító 9 ezer euróval támogatta. „Apró segítség ez a kórháznak, amivel javítjuk azt a közeget, melyben a páciensek találják itt magukat. Azt kívánnám, hogy ez a rendszer segítsen, amikor kell, és megkönnyítse a személyzet munkáját is” – hangsúlyozta.

Köszönetet mondott – a jelenlévők közül egyedüliként magyarul is – az újdonságért Horváth Zoltán dunaszerdahelyi alpolgármester is, aki korábban a kórház igazgatói tisztségét is betöltötte. „Örömmel tölt el, hogy olyan kórházat találunk a városunkban, mely biztonságot ad. Nemcsak jelmondatokkal vagy modern egészségügyi segédeszközökkel, de egy ilyen új kommunikációs rendszeren keresztül is, a páciensek és a személyzet számára egyaránt” – szögezte le.

(SzT) 

Dunaszerdahely is hozzájárul Beregszász közbiztonságának javításához

A helyi önkormányzat 5 térfigyelő kamerát ajándékozott testvérvárosának, az ukrajnai Beregszásznak.

Dunaszerdahely is hozzájárul Beregszász közbiztonságának javításához
Babják Zoltán és Hájos Zoltán (Fotók: Paraméter)

A Csallóközi Vásárra meghívást kaptak Dunaszerdahely testvérvárosainak vezetői, köztük Beregszász polgármestere, Babják Zoltán is. Ezt az alkalmat pedig kihasználták arra is, hogy átadják az ajándékot.

A cselekmény előzménye, hogy májusban a beregszászi polgármester levélben fordult Hájos Zoltán dunaszerdahelyi városvezetőhöz, melyben kifejtette, hogy városuk költségvetése folyamatos forráshiánnyal küszködik, városfejlesztésre, azon belül is a közbiztonság javítására pedig kevés pénz jut. Térfigyelő rendszerük mintegy 60 kamerából áll, de a közeljövőben ezt 100-ra szeretnék növelni, és ebben kérték Dunaszerdahely segítségét.

A városi önkormányzat a kedden megtartott ülésén egyhangúlag hagyta jóvá, hogy áfával együtt hozzávetőlegesen 7100 euró értékben 5 térfigyelő kamerát adományoz Beregszász városának.

„Mérhetetlenül boldog vagyok, hogy egy testvérvárosi kapcsolat nemcsak kulturális és oktatási tartalommal van feltöltve. Ellátogatva hozzánk meggyőződhettek afelől, hogy városunk, Beregszász jó irányba halad, nagyon jó emberek laknak ott, csak a gazdasági fejlődés ama tempója, ami nálunk van, nem engedi meg azt a felzárkózást, mellyel ugyanazt a biztonságérzetet tudnánk nyújtani a beregszásziaknak, mint ami a városotoknak adott” – szögezte le Babják Zoltán az ajándék átadásakor.

Az átadáson Hájos Zoltán mellett A. Szabó László alpolgármester is részt vett.

Beregszász hozzávetőlegesen Dunaszerdahely méretű, közel 24 ezer lakosú város Kárpátalján, lakosainak mintegy fele magyar. 2012 októberétől Dunaszerdahely testvérvárosa.

(SzT)

Csallóköz Gyümölcse: „A legegészségesebb az, amit megtermelünk a saját kertjeinkben”

Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a Csallóköz Gyümölcse elnevezésű terménykiállítást Dunaszerdahelyen, ebből tizedszer a Vidékfejlesztési Szakközépiskolában.

Csallóköz Gyümölcse: „A legegészségesebb az, amit megtermelünk a saját kertjeinkben”
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!

A kiállítás évről évre felsorakoztatja régiónk kiskertészeinek adott évi produktumait, szebbnél szebb példányokat kertjeik terményeiből, és megpróbál ösztönözni kicsiket és nagyokat arra, hogy ne restelljék kertjüket kihasználni ültetésre, zöldség- vagy gyümölcstermesztésre.

A kicsikkel rajzversennyel próbálják megszerettetni a kertészetet, mezőgazdaságot, évről évre egy megadott téma alapján küldhetnek be az iskolások rajzokat. Így tettek idén is, a legjobb munkákat pedig díjazzák.

Belucz János, a kiskertészek járási szervezetének elnöke, aki egyúttal a Csallóköz Gyümölcse név kitalálója, a kiállítás csütörtöki megnyitóján értékelte egyrészt az idei évet, másrészt a kiállításra érkezett terményeket.

„Bizonyos szempontból rossz év volt az idei” – kezdte beszédét, majd kifejtette, hogy a kajszibarack például már márciusban, rügy állapotában elfagyott a kemény fagyok miatt. Ezzel szemben viszont jó éve van az almának, mely kapcsán azt tanácsolta mindenkinek, akinek almafa van a kertjében, hogy a gyümölcsöt szakszerűen szedje és olyan helyen tárolja, hogy az akár jövő tavaszig elálljon és friss maradjon.

Panaszkodott, amiért ma gyakorlatilag lehetetlen embereket toborozni a faluk kertészeteiben a gyümölcsök betakarítására. „Pedig kellemes munka az almát leszedni” – szögezte le.

Belucz János

Buzdította az embereket, hogy aki teheti, termesszen gyümölcsöket, zöldségeket a kertjében. „Nemcsak téli almát, körtét, őszi barackot, szilvát, hanem bogyós gyümölcsöket, cseresznyét, epret, málnát, ribizlit. Ha ugyanis ilyen tevékenységet tudnak folytatni, akkor meglehetősen önellátóvá válnak, ráadásul a legegészségesebb az, amit megtermelünk a saját kertünkben” – figyelmeztetett.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, pedig szakemberek tanácsai szerint naponta ezekből együtt 400 grammot kellene valamilyen formában bevinnünk a szervezetünkbe.

Beszélt arról is, hogy igyekeznünk kell a nálunk megtermelt biohulladékot visszajuttatni a földjeinkbe, mert kevés szerves anyag jut a termőföldbe.

Az idei kiállítása Belucz János beszámolója szerint a kiskertészek 416 kiállítási példányt juttattak el, ami több, mint amennyit tavaly (377). Ebből a legtöbb, mint általában, az alma, amelyből 180 érkezett, a gyümölcsök közül 29 a körte, 7 a szőlő, 5 a szilva, de megtaláltuk itt a gesztenyét, mandulát, naspolyát, datolyát, citromot, grapefruitot és a mandarint is. A zöldségek közül paprikából 41, paradicsomból 12, hagymából, illetve fokhagymából 22 érkezett, tökből pedig 16.

A magánkertésze közül a legtöbb terményt ismét Berecz Árpád hozta, összesen 25-öt, Tóth László 22-t, Petrovics György 21-et, Katona Rudolf 11-et, Csörgey István 9-et.

A kiállított termények közül összesen 33-at díjaztak.

(SzT)

Ha nem tudod, hogyan szelektáld a szemeted, őket keresd fel a Vásárban!

Civilek állítottak önkéntes alapon standot a Csallóközi Vásárban, a Kézművesek utcájának bejáratánál, ahol segítenek mindazoknak, akik nem tudják, mihez kezdjenek a szelektálható hulladékukkal.

Ha nem tudod, hogyan szelektáld a szemeted, őket keresd fel a Vásárban!
Fotók: Paraméter

„A cél, hogy az emberekkel párbeszédet folytassunk a szelektív hulladékgyűjtésről. Szemetet ugyanis mindenki termel, akarva-akaratlanul is. Szeretnénk arra rávezetni az ide látogatókat, hogyan lehet ezt ésszerűen, hatékonyan csinálni, hogy minél kevésbé terheljük a környezetet és a pénztárcánkat egyaránt”

– árulta el Hodossy Katalin, a stand felállítását kezdeményező egyik önkéntes.

A stand a városi önkormányzat együttműködésével állt fel, és mellette található két szelektív hulladékgyűjtő konténer is a műanyagra, illetve a papírra, ezzel pedig tulajdonképpen ez az egyetlen ilyen pont a vásárban.

Pénteken délután 14 órától a standnál segít a látogatók eligazításában a városi hivatal illetékes munkatársa, Inczédi Gábor, valamint a hulladékelszállítást végző FCC Environment társaság képviseletében Gál Attila.

„Azt az alapfilozófiát próbáljuk átadni, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkenjen a kommunális szemét. Amit lehet, szedjünk ki belőle! A műanyagot, a papírt, az üveget, a fémet, az elemeket, a ruhát, a zöld hulladékot. Ez mind nyersanyag, ami aztán visszakerülhet a termelésbe, és a szemétdombra kerülő szemét ezzel radikálisan le tud csökkenni” – szögezi le Hodossy Katalin.

 „A másik, amire próbáljuk rávezetni az embereket, hogy gondolkodjanak tudatosabban, és az általuk termelt hulladékmennyiséget azzal is csökkentsék, hogy már eleve olyan dolgokat vásároljanak, amelyeket újra lehet hasznosítani, illetve az üzletesek, szolgáltatók is próbáljanak komposztálható anyagokkal dolgozni”

– teszi hozzá a másik önkéntes, Stredl Tamás.

A városban általa működtetett kávézóban ezért is tértek át az elvitelre kiadott kávék esetében a komposztálható poharakra, a helyben elfogyasztott italokhoz pedig mosható, fém szívószálakat mellékelnek. „Az új dolgoktól gyakran elsőre megijednek az emberek, ezért szükséges ezt jól lekommunikálni” – húzta alá.

Kifejti, hogy az új törvények szerint a jövőben radikálisan megnőhetnek az illetékek a kommunális hulladékra, éppen ezért is szükséges annak minél nagyobb hányadát szelektálni. „Mindannyiunk pénzébe kerül a sok szemét, és remélhetőleg ezzel is meg lehet mozgatni kicsit az embereket” - hangsúlyozza.

Katalin ennek kapcsán emlékeztet, hogy az otthon termelt hulladéknak nagyon nagy hányadát teszi ki a biohulladék, amit magunk is komposztálhatunk, akkor is, ha panelházban lakunk.

„Családi házaknál könnyedén kialakíthatók komposztálók, de az, hogy valaki blokkban lakik, sem akadály. Lakásban is dizájnos, szagtalan megoldásokkal, nagyon ügyes komposztedényekbe tudsz humuszt készíteni, Ha megpucolod a répát, almát, vagy bármilyen gyümölcsöt, zöldséget, akkor ami utánuk marad, mind mehet a komposztba”

– magyarázta.

Tamás elmondta, hogy a jövőben minden évben szeretnének a vásárban a szelektív hulladékgyűjtéssel összefüggő programot csinálni, a várossal együtt pedig olyan intézkedéseket foganatosítani, amelyek segítségével csökkenhet a kommunális hulladék. „Aki nem tudja, mit hogyan szelektáljon, rávezetjük” – zárta szavait.

(SzT)

Ami késik nem múlik – Dupla szalagátvágással adták át a dunaszerdahelyi átkötőutakat!

Ha lúd, legyen kövér. Az átkötőút egyik szakaszát már hónapok óta használják az autósok, a másikat az elmúlt hetekben adták át a forgalomnak. Csütörtökön két vágással sikerült a végére érni a történetnek, vagy legalábbis két epizódjának egyszerre.

Ami késik nem múlik – Dupla szalagátvágással adták át a dunaszerdahelyi átkötőutakat!
Hájos Zoltán és Jozef Viskupič (Fotók: Paraméter)

Az átkötőút első, A jelzésű szakaszát, mely a Galántai és a kürti út között húzódik, már az év elején tervezték átadni, ebből azonban augusztus közepe lett. A nyár elejétől ugyanakkor már eltávolították a behajtást tiltó táblákat, és sokan használatba is vették azt. Időközben elkezdték építeni a B szakaszt is, amely pedig a Galántai és a Kisudvarnoki út közt húzódik, amelyet az elmúlt napokban szintén átadtak a forgalomnak. A két útszakasz együtt mintegy 1400 méter hosszú.

„Ezek az utak együttműködésünk sikeréről tanúskodnak, mely együttműködés még az előző választási időszakban indult”

– üzente az utak hivatalos átadásán megjelenteknek Hájos Zoltán polgármester.

Az A jelzésű útszakasz finanszírozásában ugyanis három nagyobb helyi logisztikai cég is részt vett. A Metrans még 2008-ban jelezte a városnak, hogy a két évvel korábban megépített új termináljukkal megnövekedett és azóta is tovább növekvő teherforgalom okán hajlandóak hozzájárulni egy ilyen út kialakításához. 3,5 millió koronát, átszámolva kb. 116 ezer eurót ajánlottak fel egyszeri hozzájárulásként, az erről szóló szerződést azonban csak tavaly májusban írták alá.

Ugyanilyen céllal a város szerződést kötött a Cargo Partnerrel még 2011-ben, melyben a cég 99,5 ezer eurós (3 millió koronás) hozzájárulást vállalt. Mivel azonban a szerződés alapján 2014-ig kellett volna teljesíteni a benne vállaltakat, tehát az út megépítését, ezt áthidalandó tavaly áprilisban kötöttek hozzá egy kiegészítést.

A harmadik cég, mellyel hasonló szerződés született, a Deichmann-Logistik, mely 50 ezer eurót ajándékozott erre a célra. Ez esetben a cég korábbi vezetőjének halála miatt a szerződéskötést elhalasztották, és csak néhány hete, szeptember elején valósult meg.

Hájos Zoltán elmondta, hogy a beruházást a Nyugat-Szlovákiai Vízművek társaság kezdte, mely saját forrásból építette ki a vízközműhálózatot az utak alatt, ennek a beruházásnak az értéke meghaladta a 900 ezer eurót.

Az A szakasz 322 ezer, míg a B szakasz 485 ezer euróba került, mindkettő kivitelezője a dunaszerdahelyi utak építése és felújítása terén gyakorlatilag monopolhelyzetet élvező EKOM Plus társaság. Az A szakaszt 280 ezer eurós ajánlattal nyerte el, időközben felmerült technikai problémák miatt azonban még egy függeléket csatoltak a szerződéshez, mellyel 322 ezerre nőtt az útszakasz költségvetése.

Egy további érdekesség, amire Ravasz Marián (Híd) városi képviselő hívta fel a figyelmet a keddi önkormányzati ülésen, hogy ugyan az EKOM-mal kötött szerződésben foglaltak szerint a cég a használatbavételi engedély kiadásakor jogosult a kifizetésre, a pénzt már mintegy 4 hónappal korábban, áprilisban átutalták a számlájukra. Hájos Zoltán erre úgy reagált, hogy az út technikai átvétele már korábban megtörtént, míg a használatbavételi engedélyt csak azután lehetett kiadni, hogy a vízművek is befejezik a munkát az út környékén.

„Nem fogadhatom el a választ, mivel a szerződésben használatba vétel szerepel, és ezt az utat akkor még nem tudtuk használni, mikor már kifizették, márpedig nem kis tételről van szó” – vágott vissza Ravasz.

Az utat végül sikerült (végre) hivatalosan is átadni, s végeredményben ez hozzájárulhat a belváros részbeni tehermentesítéséhez, de csak azután, hogy a Tesco melletti rövidke útszakaszt is kibővítik.

Hájos közlése szerint emellett az utat hamarosan folytatják a Kisudvarnoki út és a Sport utca összekötésével, ami után a Galánta felől érkezők az üzleti negyed érintése nélkül juthatnak el az Észak lakótelepekre.

A polgármester az átadáson azt is elmondta, örülnének, ha az útszakaszok kezelése a jövőben Nagyszombat megye hatáskörébe kerülne át a várostól, és erre a megjelent megyeelnök, Jozef Viskupič ígéretet is tett.

A megyeelnök kifejtette, jó példája a két útszakasz megépítése annak, hogyan lehet bevonni a magántőkét olyan beruházásba, amely az önkormányzat és a lakosok javára is válik. Emlékeztetett arra is, hogy az R7-es épülésével megnövekvő forgalom miatt mélyebben is foglalkozni kell majd a jövőben a gyorsforgalmira való dunaszerdahelyi csatlakozásokkal. Hájos Zoltán szintén figyelmeztetett arra, hogy a Galánta felől érkező tranzitforgalom sűrűsödése miatt az érintett falvak aláírásgyűjtésbe kezdtek egy I. osztályú út megépítéséért a két járási központ között.

(SzT)

Ami a csövön kifér – Kezdődik a 38. Csallóközi Vásár!

Csütörtökön délelőtt már javában folyt a sürgölődés a Vásártéren, a sátrak készen, rotyog a gulyás, sül a pecsenye és a kolbász, délutántól pedig már a ringlispílek is hasítanak.

Ami a csövön kifér – Kezdődik a 38. Csallóközi Vásár!
Fotók: Paraméter

Délelőtt 11-kor tartották a 38. alkalommal megrendezett Hagyományos Csallóközi Vásár hivatalos megnyitóját, melyen részt vett a pozsonyi magyar nagykövetség képviselője, a megye képviselői, a városi hivatal és intézmények munkatársai.

„Manapság a Csallóközi Vásár elvesztette vásár jellegét, az utóbbi évek alatt kulturális és gasztrofesztivállá változott, melynek híre rég túlmutat járásunk határán, még a régióén is”

– ezekkel a szavakkal nyitotta meg a rendezvénydömpinget a város polgármestere, Hájos Zoltán.

„Akik a koncertekre érkeznek, azoknak lehetőségük van vásárfiát vásárolni az otthon maradottaknak. Megkóstolhatják a vásári pecsenyét, sült kolbászt, pecsenyét, vagy éppen a libamájat. Az italok közül a murcit, a sört vagy épp a minőségi borokat a Borok utcájában”

– folytatta.

Emlékeztetett arra, hogy a kisállattenyésztőkkel együttműködve haszonállat-kiállítás és –simogató is található a vásárban, és ugyancsak visszatérő elem a Kézművesek utcája, amely ezúttal a MOL Aréna parkolójában lelhető fel.

Hájos figyelmeztetett, hogy a vásárba magyar és szlovák előadóművészeket is meghívnak, hogy „ezzel is erősítjük a magyarok és szlovákok közti együttműködést”. Szlovák előadók közül idén mást nem igazán találunk a programban, mint a tulajdonképpen hazai, Dunaszerdahelyről származó Veronika Strapkovát, aki szombaton ad koncertet.

Üdvözölte a vásárba érkezőket Jozef Viskupič Nagyszombat megyei elnök is.

„Úgy gondolom, nagyon fontos az üzenete annak, hogy Dunaszerdahelyen ragaszkodnak a hagyományokhoz. A vásár eredetileg a kereskedők ünnepe volt, akik évente egyszer itt kínáltak a portékájukat. Ma azon emberek találkozásának színhelye, akik egy jót szeretnének szórakozni, enni, ismerőseikkel találkozni, és ami nagyon fontos, egy kicsit megállni”

– fogalmazott a megyefőnök.

A vásár programján délutánonként néptánc- és folklórcsoportokat, country zenei fellépőt, nótaénekeseket találunk, esténként pedig nagykoncerteket. Csütörtökön érkezik a Szabó Balázs bandája és a Hooligans, pénteken a Cimbaliband Danics Dórával és a WellHello, szombaton pedig a már említett Veronika Strapková mellett Charlie és a Magna Cum Laude. Pénteken és szombaton utcabál zárja a rendezvényt.

Hamarosan bővebb fotógalériával jövünk a vásár első délelőttjéről!

(SzT)

IDŐJÁRÁS: Kedden este az őszi eső is megjöhet

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése hétfő éjszakára és keddre.

Aktuális
Ma
szerda
csütörtök
POZSONY
11 °C
13 °C / 7 °C
12 °C / 7°C
13 °C / 6 °C
DUNASZERDAHELY
11 °C
13 °C / 6 °C
11 °C / 7°C
15 °C / 5 °C
KOMÁROM
10 °C
13 °C / 6 °C
11 °C / 7°C
13 °C / 5 °C
PÁRKÁNY
9 °C
12 °C / 5 °C
10 °C / 6°C
12 °C / 3 °C