Helyet kínálna választási listáján más pártok jelöltjeinek a Híd!

A Híd Országos Tanácsát követő sajtótájékoztatón beszélt erről Bugár Béla pártelnök.

Helyet kínálna választási listáján más pártok jelöltjeinek a Híd!
Fotó: SITA

Eszerint a Híd azon pártok jelöltjeinek, melyekkel meg tud egyezni az együttműködésről helyeket kínálna fel a választási listáján. Nemcsak a kisebbségeket képviselő pártokkal kíván erről egyeztetni, hanem bármelyik parlamenten kívüli csoportosulással, amely osztja a Híd által képviselt értékeket, és támogatja a régiókat.

Bugár rámutatott, hogy előfordulhat, hogy nem lesz képviselete a szlovákiai kisebbségeknek a parlamentben. "Pártunk, mint amely egyedüli parlamenti pártként a kisebbségek és a régiók támogatásáért dolgozik, érzi ennek felelősségét, és ezért úgy döntöttünk, felkínáljuk az együttműködés lehetőségét minden olyan pártnak, amely osztja az értékeinket, amelyeket tíz éve képviselünk, és melyeknek köszönhetően kétségkívül mérhető eredményeket értünk el."

Ravasz Ábel, a párt romaügyi kormánybiztosa ezt kiegészítette azzal, hogy ugyanakkor egyetlen másik párt sem dönthet arról, ki lehet benne a Hídban.

Bugár Béla elmondta, az OT ülésén ismét felajánlotta lemondását, de nem fogadták el. Az ügy előzménye, hogy az MKP-s Csáky Pál korábban kijelentette, még el is tudná képzelni az együttműködést a Híddal, de Bugár nélkül.

Ravasz kijelentette, nem hagyják, hogy más pártok káderezzék a politikusaikat. "Ez nem lehet egy együttműködés alapja. Ha megvan az akarat az együttműködésre, akkor azt nem lehet úgy kezdeni, hogy megszabjuk, ki ülhet a tárgyalóasztalhoz" - húzta alá.

Egy, a koalícióval kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt, hogy a helyzetet nem látja annyira rossznak, hogy előrehozott választásokat szorgalmazna.

Válaszolt az Andrej Dankóval kapcsolatos kérdésre is, aki kijelentette, hogy ha a Híd támogatja az ellenzéki javaslatot az államnyelvtörvény módosítására, azt a koalíciós szerződés megszegésének minősítik. Bugár szerint talán ez a javaslat okot szolgáltatna az előrehozott választásokra, de "ez nem a mi problémánk, hanem az övék".

Leszögezte, hogy a jogszabálymódosítást az első olvasatban támogatni fogják, ám a másodikban szükség lesz annak feljavítására, és amennyiben ez megtörténik, akkor a második körben is megszavazzák.

A javaslat, melyet az SaS nyújtott be, azt szorgalmazza, hogy az államnyelvről szóló törvényből szedjék ki a szlovák nyelv előnyös helyzetét rögzítő részt. Az SaS-es képviselők egy csoportja, köztük Ondrej Dostál azt kezdeményezni, hogy a szlovák nyelv ne élvezzen elsőbbséget az iskolákban, az egyházaknál és az önkormányzatokban.

(TASR)