Helyi értékeink négy határon át

2019. március 24. - 11:50 | Régió

Tavaly ősszel jelent meg a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet honlapján a felhívás a Négy határon át elnevezésű vetélkedőre. A Kárpát-medencei interaktív honismereti vetélkedőt a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Lendva, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, az NMI Művelődési Intézet, valamint az Erdélyi és a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság közösen hirdették meg. 

Helyi értékeink négy határon át
Szanyi Mária a zsűri egyik tagja az első helyezett felsőszeli triónak gratulál (A szerző felvételei)

A megmérettetés több fordulóból állt, elsőként egy virtuális feladatlapot kellett megoldaniuk a csapatoknak, amelyben a fent említett négy régió értékeihez kapcsolódtak a kérdések, a második fordulóban pedig egy online kvízt kellett kitölteniük, természetesen időre. A harmadik fordulóban terepre mentek, hiszen olyan értékek feldolgozása volt a cél, melyek még nem szerepelnek az értéktárban. Azok a csapatok, akik ezeket a feladatokat teljesítették, részt vehettek a szlovákiai döntőn március 22-én, pénteken. „Azzal a céllal jött létre a vetélkedő, hogy közelebb hozza a kárpát-medencei határon túli értékeket, emlékhelyeket, személyiségeket a határon túli régiókban és az anyaországban élő nemzedékek számára” – mondták a szervezők.

A Nagymegyeren megrendezett döntő a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet szervezésében valósult meg, amelyen 17 település 17 alapiskolájának felső tagozatos diákjaiból verbuválódott 20 csapata vett részt. Persze nem csak a csallóközi falvak tanintézetei képviseltették magukat, messzebbről is érkeztek versenyzők, mint például Pelsőcről, Bátkáról és Ipolyvarbóról.

A szlovákiai döntőn szintén több feladattal kellett szembenézniük a versenyzőknek. Elsőként emlékhelyeket és hungarikumokat kellett felismerniük fotók alapján. A képeken szerepeltek ételek, kulturális örökségünk részei, vagy akár emlékművek. A második feladathoz a csapatoknak meg kellett írniuk egy élménybeszámolót arról, milyen közös élményeik voltak az értékgyűjtés és a verseny során, majd ehhez kapcsolódó feladatokat oldottak meg a helyszínen. A harmadik helyen a vásárúti Kukkók csapata végzett, a másodikok a farkasdiak lettek A Vágparti lovagok nevű csapattal. Az első helyen pedig Felsőszeliből A három DIA hármasa végzett. „Szerintem ennek a versenynek az a lényege, hogy meg tudjuk találni akár a kis falunkon belül is azokat az értékeket, amik elfelejtődtek, vagy nincs velük annyit foglalkozva, mint kellene. Valamint mindenféleképpen a magyarságtudat erősítése a fiatalokban, hogy tudatosítsuk, nem csak Magyarország határain belül lehetünk teljes értékű magyarok, hanem akár külföldi kisebbségben élő magyarokként is” – nyilatkozta Lénárt Dóra a nyertes trió tagja. Mellette a munkában részt vett még Vankó Izabella és Dobrí Anita. Felkészítő tanáruk Nogely Mónika volt.

A verseny döntőjére Lakiteleken (Magyarország) április 26. és 28. között kerül sor, ahol a szlovákiai magyarokat az első három helyezett képviseli majd a többi külhoni csapattal szemben.

(alsa)