Helyreállították a lévai zsinagóga falában talált ritka dokumentumot

2020. október 8. - 19:35 | Kultúra

Helyreállították azt a ritka és értékes történelmi dokumentumot, amelyet a lévai zsinagóga felújítása során találtak az épület falában. A dokumentumot Štefan Kocka restaurátor újította fel, a munka hónapokat vett igénybe. „Az iratot speciális kazettába helyezték, amely megvédi a napfény és a nedvesség okozta további károsodástól" - tájékoztatott a városvezetés.

Helyreállították a lévai zsinagóga falában talált ritka dokumentumot
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az okiratot 1883. április 24-én helyezték el a zsinagóga falában, az alapkő letételekor egy gyógyszertári edénybe helyezték a dokumentumot. A felújítást végző építőmunkások találták meg 2011 márciusában.

„Március 15-én a munkások éppen a zsinagóga alsó részének tisztításán dolgoztak, amikor egy üvegedényre bukkantak. Az edényt átadták a mesternek. Egy dokumentum volt benne, amelyet akkor helyeztek el, amikor a zsinagóga alapkövét letették. Nagyon rossz állapotban volt az okirat"

- közölte Pölhös Margaréta, a lévai Barsi Múzeum (Tekovské múzeum) régésze, és hozzátette, a dokumentum egy másolatát visszahelyezték oda, ahol az eredetit megtalálták.

Két érme is volt az üvegedényben az okirat mellett.

„Egy tízkrajcáros, és egy 22 karátos Ferenc József aranyérme. De ez a két érme együttvéve sem olyan értékes, mint maga a dokumentum"

- mondta Pölhös Margaréta. A dokumentum magyar nyelvű szövegét kézzel írták. Az oklevelet Léva akkori főrabbija, a város polgármestere, az iskolaigazgatók és az egyházak képviselői írták alá.

TASR

Címkék: Léva, restaurálás