A helytelen erdővédelemnek negatív egészségi hatásai lehetnek

2023. március 21. - 21:59 | Tech

A fáknak és az erdőknek számos kedvező hatása van az egészségre, a helytelen erdővédelmi eljárások azonban negatív egészségi következményekkel járhatnak - derül ki az Erdészeti Kutatóintézetek Nemzetközi Szövetsége (IUFRO) által készült, kedden, a Fák Világnapja alkalmából közzétett nemzetközi kutatásból.

A helytelen erdővédelemnek negatív egészségi hatásai lehetnek
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A kedden Bécsben bemutatott kutatás az emberi egészség és a fák, erdők közötti kapcsolatot vizsgálta. Ebből kiderül, hogy a fák szén-dioxid-elnyelő szerepén kívül például a magas jövedelmű országok városi régióiban lévő fák lombjai is nagy jelentőséggel bírnak, hőhullámok esetén a városi parkok ugyanis hűtik a földfelszínt.

Cecil Konijnendijk a kutatásban részt vevő kanadai Brit Columbia-i Egyetem képviseletében az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a kutatás rámutatott, hogy hőhullámok esetén a városokban és községekben lévő erdők és zöldövezetek akár kétharmadára tudják csökkenteni az előrelátható halálozások számát, nem beszélve arról, hogy az ablakból a fákra nyíló kilátás a közérzetet is javítja.

A kutatók kritikával illették a mai várostervezést, amely szerintük nem szentel elég figyelmet a fák jelentőségének.

"A várostervezés során biztosítani kell, hogy az emberek könnyen hozzáférhessenek erdőkhöz, zöldterületekhez és fákhoz"

- hangsúlyozta a kutató, aki ennek megoldására saját, "3:30:300-szabályát" javasolta.

Az ambiciózus javaslat szerint "munkahelyi, iskolai vagy otthoni ablakából mindenkinek legalább három fejlett fára kéne kilátása legyen, minden városnegyed területének legalább 30 százalékát zöldterület, de lehetőleg lombkorona kell fedje, s mindannyiunk számára biztosítani kell, hogy a lakhelyünktől legfeljebb háromszáz méteren belül jó minőségű zöldterület legyen".

Felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy a rossz erdőkezelésnek súlyos egészségi következményei lehetnek, például megnőhet az állatokról emberekre terjedő betegségek, s esetleg halálos áldozatok száma, "ami, mint a Covid-19-nél is láthattuk, hiába történik távoli helyeken, könnyen globális problémává válhat" - intett a kanadai egyetem kutatója.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre:
Címkék: erdők