A HELYZET FOKOZÓDIK: Tovább erősödött Matovič, továbbra is küszöb alatt a Híd és az MKÖ

2020. február 14. - 13:00 | Belföld

Az AKO legújabb felmérése szerint is az OĽaNO az ellenzék vezető ereje, Matovičék az elmúlt két hétben is erősödni tudtak. A 15,5 százalékos támogatottsággal csaknem beérték a 16,9 százalékos Smert, amely az AKO szerint fokozatosan tovább gyengül. A Híd 4,7, az MKÖ pedig 3,0 százalékkal kimaradna a parlamentből.

Ako-felmérés
Fotó: Paraméter

Smer mellett gyengülést mért az AKO Kotleba pártjának is, amely 10,3 százalékkal még mindig a harmadik helyen áll. A negyedik helyen ezúttal a PS/Spolu koalíciót látjuk enyhén erősödve, 9,4 százalékkal. Trubanék most helyet cseréltek Andrej Kiska Za ľudí pártjával. Viszonylag biztos bejutónak számít még a Sme rodina 7,2 százalékkal, a többi párt azonban a bejutási határon egyensúlyozik. Az SaS, és a KDH kicsivel 5 százalék felett, az SNS pedig pontosan 5 százalékon áll. A Híd kicsit erősödve, de még mindig küszöb alatt tanyázik 4,7%-kal. A Magyar Közösségi Összefogást, amely az elmúlt időszakban kicsit rontott, az AKO szerit a választók 3,0 százaléka választaná.

Az OLaNO a 15,5 százalékkal 27 képviselői helyet kapna, a PS/Spolu 17, a Za ľudí 16, a Sme rodina 13, az SaS 11, a KDH és az SNS pedig 9-9 képviselői helyet szerezne. Kotlebáéknak 18 helyük lenne a parlamentben. Az OLaNO-PS/Spolu-Za ľudí-SaS-KDH koalíciónak 80 szavazata lenne, vagyis a Sme rodina nélkül is kormányt tudnának alakítani.

-lpj-