Herceg Andrea: „A legnagyobb gond, hogy a polgármester nem hallja meg a lakosok hangját”

Herceg Andrea egyike annak a három képviselőnek, akik négy éve még az MKP listáján jutottak az önkormányzatba, most viszont az ugyancsak MKP-s polgármesterrel szemben indulnak a választásokon. Alább részletesebben is kifejti, hogy miért.

Herceg Andrea: „A legnagyobb gond, hogy a polgármester nem hallja meg a lakosok hangját”

„A világon az egyetlen, ami változatlan, az a változás – úgy érzem, Dunaszerdahely már megérett a változásra, és az emberek a zsigereikben is érzik, hogy a jelenlegi elfáradt, befásult városvezetés helyett – úgy a fiatalokkal mint az idősebbekkel együtt – új gondolatokra és új tettekre van szüksége a városnak. Párthovatartozástól függetlenül, tiszta lappal” – hangsúlyozta a korábban pedagógusként dolgozó, jelenleg a munkaügyi hivatal EU-s projektjeivel foglalkozó képviselőnő.

Úgy gondolja, az emberek már ki vannak éhezve a szeretetre és az emberségre, és épp ennek hiánya miatt van elegük a jelenlegi városvezetésből: „a be nem tartott ígéretekből, a politikusok mohóságából, az érdekkapcsolatokból”.

Utalt a héten kétes körülmények között megtartott városi képviselő-testületi ülésre is. Ő maga is azok között volt, akik felhívták a figyelmet arra, hogy a polgármester kampányrendezvényt készül csinálni az önkormányzat üléséből, ehhez viszont nem kívántak hozzájárulni, ezért elvonultak.

„Az az érzésem, a polgármester gyakran nem azon a plénumon ül, mint a többiek, mert amikor valaki egy kicsit is kibillenti a komfortzónájából, azzal szemben arrogánsan viselkedik” – húzta alá.

Emlékeztetett Jarábik Gabriella szavaira is, miszerint az Iskolai Szolgáltató Központ fennállásának egyéves megünneplése céljából bezárták a minap délben a város óvodáit, a polgármester viszont nem hallott emiatt panaszt a szülőktől. „Úgy gondolom, óriási probléma, hogy a polgármester nem hallotta meg az emberek szavát. Azt mondta, nem kell szégyenkezniük az elmúlt 4 év miatt, mert sikeres volt. Én ezt nem így látom” – fogalmazott.

Leszögezte, a jelenlegi helyett emberközelibb, pozitív érzelmekkel teli, empatikus városvezetést szeretne, majd pontokba szedve elárulta, mely területeken milyen konkrét változtatásokkal lehetne ebbe az irányba elmozdulni.

 1. Városi Hivatal: „Hogy rendet tudjunk tartani, ahhoz először egy jó seprűvel ki kell seperni. Szükség lenne egyes osztályok, elsősorban a pénzügyi és az építészeti osztály átvilágítására, mivel elfogadhatatlan, törvénytelen dolgok történnek. Az egyes városi intézmények vezetőit illetően is szükséges volna megvizsgálni, alkalmasak-e funkciójuk betöltésére.”

 2. Sajtószabadság: „Az önkormányzati csatornákat (újság, web, TV) ne csak saját fényezésükre használják. Az itt élő emberek kapjanak objektív képet arról, hogy mi történik a városban.”

 3. Helyi vállalkozók: „Szükség van a szerepvállalásuk megerősítésére, hogy munkahelyeket tudjanak teremteni, és ne máshol fektessék be a pénzüket. Nagyon fontos lenne, ha nem mindig ugyanazokat a vállalkozókat, cégeket részesítené előnyben a városvezetés. A helyi vállalkozókkal együttműködve létrejöhetne egy jótékonysági alap is, melyen keresztül tehetséges fiatalokat, szociálisan hátrányos helyzetű családokat segíthetnénk.”

 4. Oktatásügy: „Több mint 20 évig pedagógusként, 4 évig pedig a képviselő-testület oktatásügyi szakbizottságának alelnökeként is dolgoztam. A költségvetésből még több pénzt kellene az óvodák és iskolák korszerűsítésére, digitális oktatási eszközök vásárlására, metodikus, didaktikus eszközök frissítésére fordítani. Szükség van az óvodaudvarok szebbé tételére, mindehhez pedig pályázati vagy egyéb forrásokat is felhasználhatnánk, mint az részben meg is történt az óvodáknál.”

 5. Szabadidőközpont: „Effektívebb intézményre van szükség, széleskörűbb programokkal a gyerekeknek és az idelátogatóknak.”

 6. Városi nyelviskola létesítése: „Ennek célja az lehetne, hogy segítse a szlovák nyelv oktatását, többek között egy koncepció kidolgozásával, amellyel a többi helyi iskolát is támogathatná. A szociálisan hátrányos helyzetű, tehetséges gyerekek nyelviskolai tanulmányaihoz pedig hozzájárulhatna a város is.”

 7. Környezetvédelem: „Szomorú, ami a gumifeldolgozó kapcsán történik, és jó lenne végre egy pozitív megoldás, ami nem a jelenlegi állapot. Előrelépés kell a szelektív hulladékgyűjtés területén, szükség van a gyűjtőudvarra, katasztrofális állapotban vannak a hulladéktárolók.”

 8. Kerékpárút: „Jelenleg ez csak egy felfestett csíkocska, ami nem vezet sehova. Össze kellene kötnie a város csomópontjait, a termálfürdőt, a kórházat a lakótelepekkel. Jó ötlet a biciklikölcsönzés elősegítése is.”

 9. Ollétejed: „A városrésznek nagyon kevés jut a városfejlesztésre szánt összegből, és ezen is változtatni kell. Még mindig nem kezdődött el a kultúrház felújítása, emellett jómagam kezdeményezném egy gyerekek számára hasznos és egyúttal szórakoztató közlekedési park létesítését is.”

 10. Sport: „Örülök, hogy a város támogatja a DAC-ot, hiszen a futballklub rengeteg embert megmozgat, és jó érzés hallani, mikor mindenki együtt énekli a Nélküled c. dalt, ugyanakkor szükség volna más sportágak támogatására, mint például a férfi kézilabda vagy akár a Spartan Club. Emellett kell, hogy a város hozzá tudjon járulni a középiskolai uszoda működtetéséhez, felújításához, mert az embereknek nincs lehetősége úszásra a városban.”

 11. Termálfürdő, szórakozás: „A fürdőbe befolyt pénzösszegekből szükséges lenne a vízfelületet bővíteni, új medencét építeni, illetve a szauna várakozóhelyét is modernizálni, mert jelenleg úgy néz ki, mint egy buszmegálló. A strand belépőjegyeinek ezen túlmenően nem felfelé, hanem lefelé kellene elmozdulniuk a szerdahelyiek számára, mivel nem azért nem járnak ki, mert nem tetszik nekik a fürdő, hanem mert egy család azt nem tudja megfizetni. A fürdő területe arra is alkalmas volna, hogy a város létrehozzon egy szórakozásra alkalmas klubot, diszkót, hogy a fiataloknak ne kelljen eljárniuk Győrbe.”

 12. Parkolás, lakókörnyezet: „A lakókörnyezet szebbé tétele kapcsán mélygarázsok és parkolóházak építését kell segíteni, mivel a parkolás örök probléma. Emellett szükség van a zöld övezetetek, szabadidőparkok bővítésére, és arra, hogy ne keveredjenek a lakóövezetek ipari zónákkal, üzemekkel.”

 13. Kultúra: „Támogatom egy városi kőszínház alapítását, emellett örülnék, ha modernizálhatnánk végre a VMK mozitermét is, amire volt is elkülönítve egy pénzcsomag, de az mégsem valósult meg.”

„Az elmúlt négy évben megfizettem a tanulópénzt. Számomra minden új volt, de a polgármester személye lett a legnagyobb csalódás. Az általa elkövetett baklövésekkel másokat is kényelmetlen helyzetbe sodor. Természetesen a képviselők is annyifélék, ahányan vannak, mint ahogy a város lakosai is különböznek, viszont párthovatartozástól függetlenül tiszteletre méltó emberek, akikkel nagyon sok minden összeköt. Ugyanakkor mindannyian tudjuk, hogy a választás matematika. Csak közös összefogással lehet változást elérni a város vezetésében, és én ennek érdekében mindent meg fogok tenni” – zárta mondanivalóját Herceg Andrea.

 

(PR-cikk)