Hét dunaszerdahelyi járásbeli projekt kap támogatást a megyétől

2024. február 28. - 14:07 | Régió

Bő egy héttel ezelőtt arról írtunk, mely projektekre szavazhatunk a Nagyszombat Megyei Önkormányzat részvételi költségvetési programja keretén belül, e hét elején pedig eldőlt, melyek kapnak támogatást. Mutatjuk!

Hét dunaszerdahelyi járásbeli projekt kap támogatást a megyétől
A somorjai önkéntes tűzoltók kiállítása

Idén összesen kilenc projektből válogathattunk a Dunaszerdahelyi járásban, és bárki, aki betöltötte a 15. életévét, legalább 3 projektre szavazhatott. A benyújtott 9 projektből idén négy somorjai, kettő nagymegyeri, egy-egy pedig dunaszerdahelyi, ekecsi és bősi volt (részletesebben ITT írtunk róluk). A kilencből hét nyert támogatást, két somorjai alapiskolai kezdeményezés esett ki.

Az értékelés egyébként három hangsúlyos részből áll. Az első az online szavazás, amelyen - mint említettük - bárki részt vehetett, aki elmúlt 15 éves. Ennek a súlya 40%-ot tett ki a végső értékelésben. Ugyanekkora súlyt tett ki az ún. deliberatív fórum, egyfajta tanácskozó testület értékelése. Ennek a testületnek öt tagja van járásonként, egy az adott járás egyik megyei képviselője, egy a megyei hivatal delegáltja, három pedig a civil szféra képviselője. Az értékelés fennmaradó 20%-át végezetül azok a pontok teszik ki, amelyekkel a kérelmezők értékelhették a többiek projektjeit.

A Dunaszerdahelyi járásból az összesített pontszámok alapján a somorjai önkéntes tűzoltók projektje végzett az élen, a második helyen a bősi óvoda udvari épületének felújítása, majd az ekecsi Kuttyomfitty társaulat Meseudvara. A negyedik a csölösztői csatorna biológiai tisztítása, ötödik a nagymegyeri Pajtafeszt, hatodik a nagymegyeri futók projektje, a hetedik pedig a dunaszerdahelyi NFG klub kezdeményezése lett. Tulajdonképpen ezek a projektek végeztek az első hét helyen az online szavazáson is, csupán az első négy helyezett sorrendje tér el. A deliberatív fórum által megítélt pontszámok (125 a maximum) alapján ugyanez a hét projekt került az első hét helyre.

Az online szavazás végeredménye a következő lett:

1. Bősi Temető Utcai Magyar Óvoda és a szülői szövetség - Eko meseház felújítása - 2288 szavazat / 94 pont

2. Somorjai Önkéntes Tűzoltótestület állandó kiállítása - 2260 / 104

3. Kajak Canoe Klub Somorja - A csölösztői kanális biológiai tisztítása - 1950 / 101

4. 5. Kuttyomfitty Meseudvar - 1906 / 109

5. Sermo Popula - Pajtafeszt - 1620 / 110

6. Nagymegyeri Futóklub - Pontos idő a futásra - 1517 / 98

7. NFG - Jazz a Parkban - 1348 / 101

________________________________________________

8. Somorjai Bél Mátyás Alapiskola és a szülői szövetség - Színt és örömöt az iskolaudvarra - 938 / 93

9. Tejfalui Alapiskola és a szülői szövetség - Ki nevet a végén? - 880 / 83

(SzT)