Hét év után újraindították a nyomozást az ógyallai expolgármester meggyilkolásának ügyében!

2018. október 26. - 09:59 | Belföld

Ógyalla korábbi MKP-s polgármestere, Basternák László meggyilkolásának ügyében hét év után fordulat állt be.

Hét év után újraindították a nyomozást az ógyallai expolgármester meggyilkolásának ügyében!
Fotó: aktuality.sk

A Speciális Ügyészség a Joj Televíziónak megerősítette, hogy

az elmúlt hetekben ismét intenzív nyomozás indult az ógyallai expolgármester kivégzésének megrendelője után.

A gyilkossági ügy kapcsán tanúként felmerült a Kuciak-gyilkosság két gyanúsítottjának, Alena Zs. és A. Zoltán neve, noha gyanúsításig nem jutottak el.

„Egyelőre annyit megerősíthetünk, hogy a nyomozás Basternák László meggyilkolásának ügyében folytatódik. Egyelőre senkit nem gyanúsítottak meg” – közölte a Speciális Ügyészség hivatalának szóvivője, Jana Tökölyová.

„Amennyiben a nyomozás a megszakítás után folytatódik, a nyomozónak új bizonyítékokkal kell rendelkeznie, vagy tények birtokában kell lennie. Minden bizonnyal előrelépés tapasztalható” – véli Eva Mišíková egykori ügyésznő.

Mint ismert, 2010 júliusában a háza előtt lőtték agyon Basternák Lászlót, Ógyalla korábbi polgármesterét, akkoriban a komáromi járásbeli város főellenőrét, az MKP járási szervezetének elnökét, Nyitra megyei képviselőjét. Az Aktuality.sk a Trend hetilappal közösen most utánajárt annak, hogy Alena Zsuzsová és Andruskó Zoltán neve annak a gyilkossági ügynek is a részét képezte.

Basternák akkoriban egy súlyos kampány részese volt, leginkább a Híd akkori polgármester-jelöltjével, Roman Ostružlíkkal osztották egymást, utóbbi leginkább a városban végrehajtott 1,2 millió eurós csatornázási projekt miatt támadta. Ostružlík gyakran hajtogatta, hogy börtönbe akarja juttatni Basternákot.

Basternák ellen háromszor is merényletet követtek el, az első kettő nem, de a harmadik már sikeres volt.

Az elsőt 10 nappal az év márciusában lezajlott parlamenti választások előtt követték el ellene. Egy alacsonyabb férfi kapucnival a fején egy 9 mm-es Luger típusú pisztollyal leadott egy lövést a házuk előtt, de csak a kaput találta el.

Pár hónappal később egy időzített robbanószerkezetet találtak Ógyallán, Basternákék háza közelében egy keresztnél, azon az útvonalon, amelyen ő munkába és kutyát sétáltatni is jár. A bombát egy járókelő fedezte fel, de az nem lépett működésbe.

Július 9-én Basternák László és felesége éppen kutyasétáltatásból tértek haza, amikor hirtelen lefékezett egy ismeretlen autó a házuk előtt. A sofőr kiszállt, egy táskából elővett egy lőfegyvert, és lőni kezdett. Eldördült az első lövés, de célt tévesztett. Basternák megpróbált elmenekülni, de megbotlott és a földre került. Az elkövető ekkor odament hozzá, majd a nála lévő rövid csövű sörétessel közelről fejbe lőtte.

Az elkövető Kaluz István volt, akit 2011 novemberében jogerősen 25 év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek. Az indíték azonban soha nem derült ki. A gyilkossági nyomozás során hamar felbukkant Alena Zs. és A. Zoltán neve, akik mindketten anyagilag támogatták Roman Ostružlík kampányát a 2010 őszén megvalósult polgármesterválasztásra.


(noviny.sk/para)