Hét évnyi kínlódásnak kudarc lett a vége Nagymegyeren

2023. május 25. - 07:00 | Régió

Két városi hővezetékcsere-projekt is kukában végezheti. Az egyik hét év után, a másik pedig, miután a benyújtását követően nem igazán foglalkozik vele a város.

Hét évnyi kínlódásnak kudarc lett a vége Nagymegyeren
Uhrovič Péter, a városi lakáskezelő cég ügyvezetője (Fotók: Cséfalvay Á. András)

Decemberben már írtunk róla, hogy a Környezetvédelmi Alap új pályázati kiírására Nagymegyer is jelentkezett a távhővezetékeinek cseréje kapcsán megírt projekttel. A 4,3 millió eurós beruházás másfélszerese a hét évvel ezelőtt jóváhagyottnak, ebből 860 ezer eurót kellene önrészként biztosítania a városi önkormányzatnak, amit a jóváhagyása esetén beruházási hitelből szeretnének. Csakhogy a projektben már a decemberi benyújtásakor sem különösebben hittek. Ennek oka a 2017-ben jóváhagyott pályázat, melyre – Lojkovič Sámuel polgármesteri ideje alatt – Nagymegyer körülbelül két és fél millió eurót nyert el, ebből hozzávetőlegesen 600 ezer lett volna az önrész. Holényi Gergő polgármesteri megbízatása alatt visznt ez ügyben csak a közbeszerzésekkel kínlódtak - a Közbeszerzési Hivatal rendre megszüntette azokat. A jóváhagyott projektet 2023 végéig kellett volna megvalósítani, és decemberben úgy tűnt, hogy ez már nem lehetséges, hiszen sok éven keresztül nem történt előrelépés.

A városi képviselő-testület legutóbbi ülésén viszont kiderült, hogy idén ez ügyben volt még egy forduló. Csémi István független képviselő hozta fel a témát a szolgalmi jog kapcsán, amit a város biztosított a városi lakáskezelő vállalat, az MPBH számára azokra a területekre, melyek a hővezetékcserét érintenék.

Uhrovič Pétert, a cég ügyvezetője tisztázta végül, hogy mi történt. „Le lett állítva a projekt, a szerződés fel lett bontva, a pénz pedig visszafizetve. Elmentünk a végsőkig, a győztes pályázóval az egészet végigvettük, és tudtuk, hogy felmerülhetnek olyan költségek, melyek már túlmennek egy határon” – szögezte le.

Pongrácz Kálmán képviselő és Soóky Marián polgármester is azt hangoztatta, hogy mindent megtettek, hogy megvalósulhasson a hővezetékcsere a régi pályázati pénzből, de az elmúlt hat év lemaradását szerintük 3-4 hónap alatt már nem lehetett behozni.

A jelek szerint ráadásul az illetékes minisztérium sürgette a pénz visszafizetését, ahogy azt Uhrovič Péter elmondta.

Csémi István

Csémi István, aki 2011 és 2016 között maga is irányította a városi céget, ugyanakkor úgy látja, nem tettek meg mindent a projekt ügyében.

„Márciusban informált minket az ügyvezető, hogy lefolyt a közbeszerzés, megvolt a kivitelező, aki hajlandó az általunk megszabott időhatárok között megvalósítani a beruházást, abban az összegben, ami fedte a megpályázott és megnyert összeget – húzta alá. – Április 5-én, a harmadik plénumunk előtt a cég ellenőrző bizottságát tájékoztatta arról, hogy ha április 20-ig szerződést kötünk a kivitelezővel, akkor az szeptember végi határidővel vállalja, hogy működőképessé teszi a hővezetékeket, ráadásul a projekt még elszámolható lett volna." Hozzátette, egy héttel később, tehát április 12-én viszont már arról beszélt az ügyvezető, hogy mégis megszüntetik a projektet és visszafizetik a pénzt.

Pongrácz Kálmán ugyanakkor azzal érvelt, hogy a projekt nagyon kockázatos, Néveri Sándor képviselő pedig rámutatott, hogy a kalkuláció az engedélyterv alapján készült és nem egy építkezési terv alapján.

„Megtörténhetett volna, hogy a kivitelező feltúrja a várost, és akkor jön elő további költségekkel” – szögezte le, Csémi viszont nem értett vele egyet.

Emlékeztetett, hogy a decemberben Balázs Péter által szorgalmazott új projektet lényegében félretették, hogy mégis a régire koncentráljanak, ám tavasszal ezt mégiscsak lefújták.

El kell mondani, hogy tulajdonképpen ott tartunk, ahol decemberben, csupán az elmúlt hónapokban kapott még egy löketet a régi hővezetékcsere-projekt, mielőtt végleg kilehelte lelkét.

(SzT)