Hét földmozgást érezhettünk tavaly Szlovákiában, az egyik epicentruma a Csallóköznél volt

2022. április 12. - 16:16 | Régió

Tavaly hét földmozgást lehetett érezni az országban, ebből négy epicentruma Szlovákiában volt, konkrétan Komárom mellett, Handlovánál, az Erdőháton (Záhorie) és a Felső-Garam régióban (Horehronie).

További két érzékelhető földrengésnek Ausztriában, egynek pedig Horvátországban volt az epicentruma – derült ki a geológiai környezeti tényezők nyomon követéséről szóló tájékoztatóból, amelyet a kormány kedden vett tudomásul.

A környezetvédelmi minisztérium szerint a kedvezőtlen éghajlati viszonyok miatt növekszik a lakosságot, egészségüket, vagyonukat veszélyeztető rendkívüli események száma. A legnagyobb veszélyt az ismétlődő földcsuszamlások jelentik. Az elmúlt évtizedben több mint 700 földcsuszamlás volt Szlovákiában.

"A veszélyes helyek alapos ellenőrzése és az időben történő intézkedések megtétele segít megelőzni a veszélyhelyzeteket, megvédeni az emberi életet és egészséget, valamint megelőzni az anyagi károkat. Elengedhetetlen a geológiai kockázatok folyamatos figyelemmel követése" - mutatott rá Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter.


(TASR)