Hét konkrét javaslatot tettek a szlovákiai városok a belügyminisztériumnak

2024. február 2. - 08:59 | Régió

A Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) január 30-án megbeszélést folytatott a belügyminisztérium vezetőivel a közigazgatás reformjáról. A közigazgatás reformja az ÚMS számára hosszú távú prioritás, ezért a minisztériumnak, amely e kérdésben vezető szerepet tölt be, átadta javaslatait. Az ÚMS egyúttal a szlovákiai városok, valamint az iskolák romló biztonsági helyzetének kezelésére hívta fel a minisztérium figyelmét.

Hét konkrét javaslatot tettek a szlovákiai városok a belügyminisztériumnak
Fotó: ÚMS

A minisztérium részéről Patrik Krauspe államtitkár és Martin Vojtašovič, a Közigazgatási Főosztály főigazgatója vett részt a találkozón. Az ÚMS-t Jana Červenáková ügyvezető alelnök, Alexandra Pivková, Losonc polgármestere, valamint Keszegh Béla, az ÚMS alelnöke és Komárom polgármestere képviselte.

Jana Červenáková, az ÚMS ügyvezető alelnöke a közigazgatás reformjáról: "Készek vagyunk megvitatni minden érdemi javaslatot. Az összes érdekelt féllel való egyeztetés, a kompromisszumok és a legjobb megoldások megtalálása időigényes folyamat, ezért minél hamarabb el kell kezdeni. Örülünk, hogy a minisztérium képviselői fontosnak tartják a témát, és azt tervezik, hogy az elkövetkező hetekben megkezdik az egyeztetéseket az érintettekkel."

A találkozón a minisztérium és az ÚMS képviselői megvitatták azokat az aktuális problémákat is, amelyekkel a romló biztonsági helyzettel kapcsolatosak. Keszegh Béla, az ÚMS alelnöke, Komárom polgármestere: "A rossz pénzügyi helyzet miatt egyes települések kénytelenek spórolni és csökkenteni a városi rendőrség költségvetését. Az állami rendőrök hiánya az ilyen megszorításokkal párosulva drámaian hozzájárulhat a városokban a közbiztonság romlásához. A fiatalkorúak bűnelkövetők számának növekedését és az iskolák biztonsági helyzetének romlását is látjuk. E probléma kezelése az állam és az önkormányzat közös érdeke. Ezért elengedhetetlen a kölcsönös kommunikáció és együttműködés javítása ezen a területen.

A Szlovákiai Városok Uniója a következőket javasolja a témakörben:

1. Közös munkacsoport létrehozása a belügyminisztériummal az állami és városi rendőrök számának összehangolására, különösen ott, ahol a bűnözés növekedése tapasztalható, mivel mindkét fél a személyi kapacitás hiányával küzd.
2. A problémás területek - vasút- és buszpályaudvarok, államhatárok, I. osztályú utak a városokban - közös megoldása. A városi rendőrség figyelemmel követheti a kamerák felvételeit.
3. Közös smart megoldások - a központi adatbázis összekapcsolása a városi kamerarendszerrel - pl. lopott járművek azonosítása.
4. A városi rendőrség finanszírozása bűnözési térképen alapuló állami hozzájáruláson keresztül - célzott pénzügyi támogatás oda, ahol a legnagyobb szükség van rá.
5. A létszámhiány miatt a biztonságot technikai eszközökkel segíteni. Kamerarendszerek, a mobil defibrillátorok (a településeken törvény írja elő) és sebességmérő radarok beszerzésének támogatása pályázatokon keresztül
6. A városi rendőrségről szóló törvény felülvizsgálata.
7. A kihágások eljárása esetén a közmunka bevezetése alternatív megoldásként.

(ums)