Hét napnál nem régebbi tesztre lesz szükség az iskolához, szülőknek és pedagógusoknak is

2021. február 3. - 14:16 | Belföld

Február 8-án, hétfőn megnyílnak az óvodák, a speciális alapiskolák és az alapiskolák alsó tagozata. Hétfőn a végzős középiskolások is visszaülhetnek az iskolapadba.

Hét napnál nem régebbi tesztre lesz szükség az iskolához, szülőknek és pedagógusoknak is
Illusztráció - Cséfalvay Á. András
Kapcsolódó cikk:
Az ovisok és sulisok újra láthatják egymást, de szigorodik a Covid-szemafor és 14 napos lesz a karantén!

Elindulhat az individuális képzés a művészeti alapiskolákban, folytatódik a tanítás az egészségügyi szakközépiskolákban, és az ezekhez tartozó diákszállók is kinyitnak – közölte a szerdai sajtótájékoztatón Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter. A diákszállókban viszont szobánként csak egyesével lakhatnak a diákok, és amennyiben ez nem lehetséges, bejárni pedig nem tudnak naponta, akkor távoktatásban kell maradniuk.

Az alsóbb évfolyamos gyerekek tesztelését nem teszik kötelezővé, de egyik szülőjükét és a pedagógusokét igen. A középiskolások és az iskolai dolgozók csak negatív teszttel léphetnek be az iskolába.

Gröhling ugyanakkor jelezte, hogy mivel közel a nyitás, így annak feltétele nem lesz a szülők letesztelése, a határidőkről még az iskolák fenntartóival, illetve az önkormányzati szövetségekkel is egyeztetni fog.

Elárulta, hogy az iskolák a járási hivatalokon keresztül már megrendeltek 350 ezer tesztet a diákok, a szüleik és az alkalmazottaik számára, minden egyes elvégzett tesztért öt eurót fizet nek az iskoláknak.

Gröhling beszélt arról is, hogy ha a szülő úgy dönt, nem tesztelteti le magát, és emiatt a gyermeke otthon kell maradjon, hogy távoktatásban folytassa, az állam nem fizet utána gyermekgondozási segélyt (OČR). Ugyanakkor úgy véli, ilyen szülőből nem lesz sok, tekintettel arra, hogy részükről nagy a nyomás az iskolanyitásra vonatkozóan.

A miniszter közölte, bevezetik az iskolai jelzőrendszert. Eszerint az illetékes regionális közegészségügyi hivatal (RÚVZ) bezárathatja azt az iskolát, ahol romlik járványügyi helyzet.

(TASR)