Hetedszer szállnak a magasba a szerencselufik Szerdahelyért

2018. november 15. - 16:30 | Régió

2012-től kezdődően minden év november 17-én megvalósul a jótékonysági rendezvény, melynek kiötlője Dakó Sándor helyi vállalkozó és városi képviselő. Idén is ezen a napon, szombaton, 18.00-tól lesz a városi szabadidőparkban.

Hetedszer szállnak a magasba a szerencselufik Szerdahelyért
Archív felvétel - Cséfalvay Á. András

Az első két évben, 2012-ben és 2013-ban még szerencselampionokat gyújtottak meg és engedte fel a résztvevők, ez a megoldás azonban az utóbbi évben tüzet okozott. Egy lakótömb tetején keletkezett tűz, miután az egyik lampion oda hullott.

2014-ben a lampionokat lecserélték szerencselufikra, amelyekben egy LED izzó szolgáltatja a fényt, és abban az évben már mintegy 1500-an vettek részt az akción. A következő években némileg csökkent a résztvevők száma, a cél viszont ugyanaz maradt: hogy megemlékezzenek a bársonyos forradalomról, a lufikért kifizetett szimbolikus összegből pedig tanszereket vásároljanak a város tehetséges, de hátrányos helyzetű, rászoruló családból származó diákjainak. Ebben mindegyik évben együttműködtek az alapiskolákkal, melyek vezetése jelölte ki a megajándékozandó diákokat.

2016-ban civilek szólították meg nyílt levélben az akció szervezőit azzal, hogy elismerik a jótékonysági szándékot, ugyanakkor a szennyezik a környezetet, miután egy ponton visszahullanak a földre. Az esemény ennek ellenére megvalósult, noha a rossz idő miatt mindössze 300-an vettek részt rajta.

Tavaly már nem avatkozott közbe a rossz idő, így sikerült több mint 500 lufit felengedni, az abból befolyt összegből pedig 51 diák kapott ajándékcsomagot, amelyek némelyike tanszereket, a többi pedig ruházatot tartalmazott.

Idén tehát hetedszer szállnak november 17-én a szerencselufik, és a főszervező, Dakó Sándor elárulta, hogy szeretné némileg kiegyensúlyozni azt, hogy a lufikkal némileg szennyezik a környezetet, ezért a következő héten örökbe fogadják a győri állatkert egyik papagáját: Dudást, a sárga-kék (!) arát.

Ő volna az:

(SzT)