Hetek óta több ukrán menekült hagyja el Szlovákiát, mint amennyi érkezik

2022. július 4. - 15:03 | Belföld

A statisztikákban hetek óta meghaladja a Szlovákiát elhagyó ukrán menekültek száma azokénál, akik csak most érkeznek – hívta fel rá a figyelmet Roman Mikuelc (OĽaNO) belügyminiszter. A menekültek számának csökkentésére a belügyminisztérium nagykapacitású központokat érintő változásokkal reagált.

Hetek óta több ukrán menekült hagyja el Szlovákiát, mint amennyi érkezik
Fotó: TASR

A miniszter szerint a tendenciát a jelenlegi számok is igazolják. Vasárnap 3238 menekült lépte át a határt Szlovákia irányába, visszafelé viszont 4114-en. Február 24. óta 575 350-en lépték át a szlovák-ukrán határt, miközben már 326 289-en már vissza is tértek. Március 1. óta több mint 84 ezer személynek ítélték meg az átmeneti menedékjogot.

A menekültek számának csökkenése miatt a belügyminisztérium változásokat hajtott végre a nagykapacitású központokban. A zsolnait és a homonnait bezárták, átmeneti menedékjogot a zsolnai és a nagymihályi rendőrség idegenrendészetén lehet kérvényezni. A terhes nőknek, gyerekes családoknak és a 65 éven felülieknek a homonnai rendőrség menekültügyi osztálya is rendelkezésükre áll. A tárca figyelmeztet rá, hogy a menekültek számának újbóli növekedése esetén a nagykapacitású központokat órákon belül újfent üzembe tudják helyezni.


TASR/para