Heten haltak meg vélhetően a koronavírus elleni oltás miatt Szlovákiában

2022. július 1. - 15:17 | Belföld

Közben néhány száz személy már megkapta a negyedik oltását.

Heten haltak meg vélhetően a koronavírus elleni oltás miatt Szlovákiában
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

Június végéig, tehát tegnapig összesen 11 084 nem kívánt mellékhatást jelentettek a koronavírus elleni oltással összefüggésben., ezek közül 1 699-et ítéltek meg súlyosként - tájékoztatott az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet a weboldalán.

Az intézet összesen hét olyan esetet állapított meg, amelynél ok-okozati összefüggés lehet az oltás és a halál között. Ebből négynél lehetségesnek tartják az összefüggést, háromnál pedig valószínűsítik. "Egyéb haláleseteknél, köztük olyanoknál is, melyek a médiában megjelentek, kizárták" - áll a sajtóközleményben.

Figyelmeztetnek, hogy az oltást izomba adják, aminek következtében néhány órán, de akár napon belül is érezhetünk enyhe vagy közepes testi reakciót. A nem kívánt mellékhatások előfordulását és intenzitását több faktor határozza meg, többek között az illető teljes egészségi állapota, kora, más, párhuzamosan szedett gyógyszerek, immunrendszere, de pszichikai beállítottsága.

Az Egészségügyi Információs Központ mindeközben arról tájékoztatott, hogy eddig 884-en vannak azok, akik megkapták már a negyedik oltásukat. Ez esetben csökkent immunválaszra képes személyekről van szó, számukra ajánlott a negyedik oltás. 46-an vannak még a sorban, akik már kaptak időpontot az oltásra, további négy személy van az elektronikus váróteremben. Esetükben a három oltás jelenti az alapot, míg a negyedik a boostert. Mielőtt beadatják, konzultálniuk kellene a kezelőorvosukkal.

(TASR)