A héten nem jelentettek majomhimlős megbetegedést Szlovákiában

2022. szeptember 16. - 15:39 | Belföld

A héten nem jelentettek majomhimlős megbetegedést az országban. Eddig összesen 14 fertőzöttet találtak – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Marek Eliáš, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) kommunikációs osztályának munkatársa.

A héten nem jelentettek majomhimlős megbetegedést Szlovákiában
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

„Szlovákiában nem emelkedett jelentősen az esetszám, járvány nem alakult ki, csak szórványosan fordulnak elő fertőzések. Számolunk azzal, hogy újabb fertőzöttek is lesznek"

- tette hozzá Eliáš.

Tájékoztatása szerint a betegség terjedése több európai országban is lassulni kezdett.

„Az Egyesült Államokban is visszaszorulóban van a fertőzés, a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ azonban arra számít, hogy tovább fog növekedni az esetszám, de lassúbb ütemben, mint az elmúlt hónapokban"

- tette hozzá Marek Eliáš.

Hangsúlyozta, hogy a csökkenés ellenére továbbra is óvatosnak kell lenni, és hozzátette, odafigyeléssel megelőzhetők az újabb fertőzések, és a tünetek korai felismerésével megakadályozható a betegség terjedése.

A majomhimlő vírusos, zoonózisos betegség. Lappangási ideje általában hat és 13 nap között van, de öt és 21 nap között is lehet. A tünetek kezdetben az influenzáéhoz hasonlítanak. A fertőzött ember lázas, fáradt, izomfájdalmai vannak, hidegrázás gyötri, később pedig megjelennek a majomhimlőre jellemző kiütések. Emberről emberre a majomhimlő vírusát tartalmazó biológiai anyaggal szennyezett tárgyakkal, fertőzött állattal, személlyel való érintkezés útján terjed.

TASR

Címkék: majomhimlő