Hetente 100 ezer eurót kaszáltak a szlovák pervitinbárók

A Specializált Büntetőbíróság jóváhagyta három alvilági bűnöző peren kívüli megegyezését, akik a Dávid és Dominik K. által vezetett bűnszervezet tagjai voltak.

Az alvilágban csak Ikrek (Dvojičky) néven ismert bűnbanda elsősorban a Trencséni és Zsolnai kerületben terítette a heroint, a pervitint és a marihuánát. Trencsénen és Zsolnán kívül Púchovban, Vágbesztercén, Dubnicán és Ilaván is ismert volt a nevük. A bűnszervezetet két testvér irányította, Dávid és Dominik K.

A NAKA tavaly márciusban csapott le rájuk, és letartóztatták a bűnbanda 13 tagját. Peter Hraško NAKA-igazgató akkor úgy tájékoztatott, hogy nagyobb mennyiségű drog mellett fegyvereket és lőszereket is lefoglaltak a 17 helyszínen végzett házkutatások során. A banda hetente 100 ezer eurós hasznot könyvelhetett el a drogügyletekből.

A testvérpárt tavaly októberben vádolták meg előre kitervelt gyilkossággal. Előző év novemberében az egyik bűntársukat tehették el láb alól, akinek holttestét aztán a csehországi Zlíni kerületben ásták el, autóját pedig a Vág egyik mellékcsatornájában süllyesztettél el. A bűnbanda a konkurenciát is megfélemlítette különböző akciókkal. Volt, hogy megverték őket, máshol védelmi pénzt szedtek.

A bíróság most a letartóztatottak közül három személy vádalkuját hagyta jóvá. Adam Behro 11, Ľuboš Pagáč és Lukáš Rosina pedig 10-10 évet kapott bűnszervezetben való tevékenységért és kábítószeres bűncselekményekért. A vádalku részeként elismerték bűnösségüket.

(TASR)