Hétezren rekedtek egy tengerjáró hajón Olaszországban a koronavírus miatt

2020. január 30. - 15:38 | Külföld

Mintegy hétezer ember - közöttük hatezer utas - rekedt csütörtök reggel óta a Róma melletti Civitavecchia kikötőjében egy Palma de Mallorcából érkezett tengerjáró hajón, miután két koronavírusfertőzés-gyanús esetet találtak a hajón - közölték az olasz egészségügyi hatóságok és a Costa hajózási vállalat.

Hétezren rekedtek egy tengerjáró hajón Olaszországban a koronavírus miatt
Fotó: YouTube (Screenshot)

"Hajnalban kaptuk az értesítést az egészségügy-minisztériumból, három orvost és egy ápolónőt küldtünk a hajóra a mintavételhez" - közölte a civitavecchiai egészségügyi központ (ASL). A Costa hajótársaság szóvivője megerősítette, hogy mintegy 6000 utas van a hajón, a többiek a személyzethez tartoznak.

A mintákat a fertőző betegségekre szakosodott római Spallazani kórházban elemzik - közölte az ASL.

A Costa Smeralda hajóorvosa jelezte csütörtökön az olasz kikötői hatóságoknak, hogy a hajón egy kínai házaspár tartózkodik, a feleség köhög és magas láza van.

A Costa hajótársaság megerősítette, hogy életbe léptették a gyanús esetekre vonatkozó eljárási rendet. Az 54 éves makaói nőt és férjét a hajó orvosi rendelőjében karanténba helyezték.

Olasz médiaértesülések szerint a házaspár január 25-én érkezett Milánóba Hongkongból, majd Savonában szállt hajóra.

A Costa Smeralda, a Costa tengerjáró flotta zászlóshajója csütörtök reggel érkezett Civitavecchiába a Spanyolországhoz tartozó Palma de Mallorcáról, egyhetes földközi-tengeri körút keretében. A hajó a tervek szerint csütörtök este indulna tovább az északnyugat-olaszországi La Speziába.

Az ANSA olasz hírügynökség értesülése szerint a házaspárral együtt összesen 751 kínai turista tartózkodik a hajón.

A civitavecchiai kikötő parancsnoka, a tartomány parti őrségének parancsnoka, Vincenzo Leone szerint "a hajó fedélzetén nyugodt a helyzet".

A Szófiában tartózkodó Giuseppe Conte olasz kormányfő olasz újságírókkal közölte, hogy mindenről tájékoztatják, hogy szükség esetén elővigyázatossági intézkedéseket léptethessen életbe. Óvott ugyanakkor a pániktól, mert az olasz hatóságok "minden szükséges intézkedést megtesznek a koronavírus jelentette veszélyekkel szemben".

Silvio Brusaferro, az olasz közegészségügyi intézet vezetője csütörtökön újságírók előtt elmondta, hogy eddig minden gyanús eset negatívnak bizonyult.

(MTI)

Címkék: koronavírus