Hétfőig még egy oltással is szabadon, karantén nélkül át lehet jönni a határon

2021. július 28. - 11:51 | Belföld

Bár az alkotmánybíróság döntése szerint az érvényben lévő közegészségügyi rendelet alkotmányellenes, a szabályozás pár napig még hatályban marad.

Hétfőig még egy oltással is szabadon, karantén nélkül át lehet jönni a határon
Múlt szerdán (július 21.) országszerte tüntetők lepték el a szlovákiai határátkelőket, tiltakozva az ellen, hogy az oltatlanok negatív megkülönböztetésben részesülnek a hátárátlépéskor (Fotó: TASR)

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő tiszteletben tartja az alkotmánybíróság döntését, mely szerint felfüggesztették a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendeletének egy részét, amely a határokon való átlépést szabályozza.

Az észrevételekkel foglalkozni fognak, de csak azután, hogy az alkotmánybíróság döntése hivatalosan is megjelenik a törvénytárban.

„Az Alkotmánybíróság döntését egyelőre nem kaptuk meg írásban. A kormányfő ezt mindenképp tiszteletben fogja tartani, és az észrevételeket be fogjuk építeni a rendeletbe. Addig is a jelenlegi állapot marad érvényben a határokon. Az észrevételek feldolgozására van egy törvény által megadott időkeret, amelyet be fogunk tartani”

– nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Eduard Heger miniszterelnök szóvivője.

Mivel a tegnap alkotmányellenesnek kimondott rendelet csupán augusztus 2-ig van érvényben, jövő hétfőig valószínűleg nem változik a határrezsim.

A Közegészségügyi Hivatal arra szólítja fel az embereket, hogy a határátlépéskor tartsák tiszteletben az ellenőrzéseket.

"Amíg az alkotmánybíróság döntése nem jelenik meg a törvénytárban, addig a jelenlegi határrezsim marad érvényben"

- áll a Közegészségügyi Hivatal közleményében.

Egy hónap alatt két alkotmányellenes rendelet

Július közepén az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezett egy július 8. óta érvényben lévő közegészségügyi rendeletet, amely hátrányosan különböztette meg a koronavírus ellen nem beoltott, külföldről hazatérő személyeket.

Erre reagálva akkor a tiszti főorvos átmeneti időre a koronavírus elleni védőoltás első adagjával beoltott személyek számára engedményt tett. Ennek a mai napig érvényes lépésnek a lényege az volt, hogy azok, akik egyelőre csak a vakcina első adagját kapták meg, az országba való visszatérést követően már az első napon elvégeztethetik a PCR-tesztet és negatív eredmény esetén nem kell karanténba vonulniuk. Ezt az átmeneti időszakot két hétben állapították meg és csak azokra vonatkozott, akik még július 9. előtt kapták meg az oltást. Most az Alkotmánybíróság ezt az engedményt meszelte el.

Ha a kormány kitart a külföldről való hazatérésre vonatkozó szigor mellett, akkor augusztus 2-től várhatóan csak azok kerülik el hazaérkezéskor a karantént, akik a koronavírus elleni védőoltás mindkét adagjával rendelkeznek.

(parameter/TASR)