Hétfőn bíróság elé állítják Marčeket, aki vallomása szerint lelőtte Kuciakot és kedvesét

2020. április 6. - 07:04 | Belföld

Miroslav Marček, aki bevallotta, hogy ő lőtte le Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát, április 6-án áll újra a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) elé. A tárgyalásán két szakértőt hallgathatnak meg, árulta el Katarína Kudjáková, a bíróság szóvivője.

Hétfőn bíróság elé állítják Marčeket, aki vallomása szerint lelőtte Kuciakot és kedvesét
Miroslav Marček (Fotó: TASR-archív)

A tárgyalás eredeti időpontját az új koronavírus terjedése miatt törölték. A meghallgatásra a közegészségügyi hivatal rendelete alapján szigorú intézkedések mellett kerül sor.

Miroslav Marček vádlott ellen további bizonyítási eljárás nem folyik, kivéve a büntetéssel és a kártérítés megállapításával kapcsolatban. Ilyen bizonyíték a pszichológiai és pszichiátriai szakvélemény. Ez alapján ítélheti a bíróság a vádlottat életfogytiglani börtönbüntetésre.

Marček már az előzetes eljárás során beismerte, hogy ő lőtte le Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát. Azt vallotta, hogy Szabó Tamással közösen követte el a gyilkosságot, aki azonban továbbra is tagadja a bűncselekményt. Miroslav Marček azt vallotta továbbá, hogy Andruskó Zoltán rendelte meg a gyilkosságot. Őt 15 év börtönre ítélték az újságíró meggyilkolásában való bűnrészességért. Ezen felül Marček. bevallotta Molnár Péter gútai vállalkozó meggyilkolását is.

Alena Zsuzsovát és Marian Kočnert vádolják azzal, hogy megrendelték Kuciak meggyilkolását. Kočner az ügyészség szerint bosszúból ölette meg Kuciakot gazdasági bűncselekményeiről szóló cikkei miatt.

(TASR)