Hétfőn eldőlhet, elegendő-e 10 év letöltendő a Kuciak-gyilkosságért

2019. december 30. - 07:30 | Belföld

A Specializált Büntető Bíróság hétfőn dönt róla, elfogadja-e az ügyész és a vádlott, Andruskó Zoltán által megkötött vádalkut.

Hétfőn eldőlhet, elegendő-e 10 év letöltendő a Kuciak-gyilkosságért
Andruskó Zoltán (Fotó: TASR)

Andruskó Zoltán közvetítő szerepet játszott Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásában. Őt Alena Zsuzsová kereste meg a vád szerint, hogy embereket hajtson fel, akik elvégzik a piszkos munkát, és meggyilkolják az újságírót Marian Kočner megbízásából. Közvetlenül nem gyilkolt, viszont tudta, hogy azok, akiket szerzett (Miroslav Marček és Szabó Tamás) gyilkolni fognak. Két fiatal életét vették el.

Andruskó Vladimír Turan ügyésszel peren kívüli megegyezésre jutott, beismerő vallomásának és rendkívül fontos tanúvallomásának köszönhetően - amiből kifolyólag sikerült meggyanúsítani az állítólagos megrendelőt, Marian Kočnert - a Denník N információi szerint 10 év letöltendőben egyeztek meg, ami nagyon jelentős mértékben alámegy a gyilkossági ügyben kiszabható büntetés alsó határának, jelen esetben 25 évnek.

A vádalku elfogadásáról ugyanaz a szenátus dönt, amelyk eljár Kočner váltóhamisítási perében is, csak itt nem Emil Klemanič, hanem Pamela Záleská a szenátus elnöke, és annak további tagja Ján Buvala.

A vádalkuba belement a két meggyilkolt fiatal, Ján Kuciak és Martina Kušnírová családja is, ám a kiszabható büntetés mértékéről nem nyilatkozhatnak (hivatalosan).

A tárgyalásra 9 órakor kerül sor, és az ilyen ügyekben ez rendszerint nem tart soká, mivel nincs szükség bizonyítási eljárásra. A vádlott már eleve elismerte bűnösségét. A bíróság kimondhatja, hogy nem tartja kellően igazságosnak a büntetés mértékét, majd megszakítja a tárgyalást, de adott esetben még ugyanezen a napon egyezség születhet.

Amennyiben viszont elfogadja a büntetést, akkor Andruskó kap néhány kérdést arról, hogy önként ment-e bele a vádalkuba, tudatában van-e annak, hogy ez ellen nem lehet fellebbezni és hasonlók.

A két család ügyvédje, Roman Kvasnica és Daniel Lipšic sem nyilatkozott a büntetés mértékéről, ugyanakkor

Kvasnica kijelentette, hogy a Kušnírová család részére, akiket ő képvisel, Andruskó az a személy, aki részt vállalt Ján Kuciak meggyilkolásában, miközben meghalt a lányuk is, és minden részletre kiterjedő vallomása szerinte már csak annak eredménye, amilyen szituációban találta magát egyéb bizonyítékokból kifolyólag. Ugyanakkor éppen ezért tartozik a családnak azzal, hogy csak az igazat vallja a bíróság előtt.

Lipšic azt emelte ki, hogy igazságos büntetés csak a kiszabható büntetési tételen belül lenne, ám figyelembe kell venni, hogy Andruskó vallomásának köszönhetően jutott el a rendőrség először Zsuzsováig, majd Kočnerig.

Andruskót Szabóval és Marčekkel együtt 2018. szeptember 27-én tartóztatták le, és a gyors vallomása révén már másnap mentek Zsuzsováért. Beszélt a nő befolyásos személyekkel folytatott viszonyáról és arról is, hogy Kuciak meggyilkolását rajta keresztül rendelte meg Marian Kočner.

Néhány héttel ezelőtt pedig külföldieknek nyújtott tartózkodási engedélyekkel kapcsolatos korrupcióról is beszámolt a rendőrségnek, melyben részt vehetett két smeres miniszter, Denisa Saková és Ján Richter.