Hétfőn folytatja a tárgyalásokat az együttműködésről a Híd és az MKP

A kormányzó Híd és a parlamenten kívüli MKP hétfőn folytatja a választási együttműködésről szóló tárgyalásokat – tájékoztatta a TASR-t Fiala Ilona, az MKP sajtótitkára.

Hétfőn folytatja a tárgyalásokat az együttműködésről a Híd és az MKP
Bugár Béla és Menyhárt József

Az első találkozón arról született döntés, hogy a két párt nem hoz létre választási pártot és az MKP képviselőjelöltjei nem indulnak a Híd választási listáján. További lehetőség egy választási koalíció létrehozása, vagy külön-külön indul a két párt. A Most-Híd eredetileg azt javasolta, hogy megnyitja választási listáját a parlamenten kívüli pártok előtt.

A szintén parlamenten kívüli Magyar Fórum (MF) és az MKDSZ álláspontja szerint a választási együttműködés elsősorban attól függ, hogy a Híd és az MKP képes-e megegyezni.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke a Híddal folytatott megbeszélést követően kijelentette: nem tárgyal tovább a párttal, ha az nem változtat az álláspontján. A Magyar Fórum sem akar Bugár Béla pártjának listáján indulni, Simon Zsolt, az MF elnöke szerint csak olyan listának lenne értelme, amelyen mind a négy magyar politikai tömörülés képviselői szerepelnének. Az MF és az MKP tárgyalásán mindkét párt kizárta a választás utáni együttműködést az SNS-szel, a Smer-SD-vel és az ĽSNS-szel.

Az MF és az MKDSZ egyetért abban, hogy létfontosságú a négy párt együttműködése ahhoz, hogy biztosítva legyen a szlovákiai magyarság parlamenti képviselete. „Az MKDSZ szerint jobb lenne olyan közös lista, amellyel csak az ötszázalékos küszöböt kell elérni. A másik megoldás a két nagyobb párt választási koalíciója, amelyhez önállósága és politikai értékeinek megőrzése mellett csatlakozna a két kisebb párt” - olvasható az MKDSZ állásfoglalásában.

Ravasz Ábel, a Híd alelnöke közölte: korábban már találkoztak a Szlovákiai Roma Kezdeményezés (RIS), a Szlovák Konzervatív Párt (SKS) és az Esély (Šanca) pártok vezetésével is. A Híd a nyár végére dönti el, hogyan tovább, majd a szükséges lépéseket ősszel a pártstruktúrákon belül is jóvá kell hagyni.

(TASR)