Hétfőn folytatódik a náci szimbólummal kekeckedő Kotleba pere

2020. szeptember 21. - 09:03 | Belföld

Mintegy három hónap elteltével folytatódhat Marian Kotleba bírósági pere a Specializált Büntetőbíróságon a kétes összeggel ellátott támogatási csekkek ügyében.

Hétfőn folytatódik a náci szimbólummal kekeckedő Kotleba pere
Marian Kotleba (Fotó: TASR)

A legutóbbi, szeptember 8-i tárgyalást amiatt kellett elnapolni, mert Kotleba nem egyezett bele a távollétében való tárgyalásba azt követően, hogy neki karanténba kellett vonulnia, mivel a koronavírus-járvány szempontjából rizikós országok közé sorolt Montenegróból tért haza.

Azt megelőzően a tárgyalást az fékezte, hogy a Legfelsőbb Bíróságon volt egy elfogultsági indítvány az ügyben eljáró szenátus vezetője, Ružena Sabová ellen. A Legfelsőbb Bíróság később az indítványt elutasította, így Sabová maradt a bíró.

Az ügyész szerint az ĽSNS elnöke 2017-ben követett el bűncselekményt, amikor egy nyilvános rendezvényen három családnak 1488 eurós jelképes csekkeket nyújtott át. Az ügyész és több, a bíróság által meghallgatott szakértő szerint az 1488-as szám neonáci jelkép. A 14-es egy David Lane nevezetű amerikai fajvédő egyik írására utal, amelynek egyik, az angol eredetiben 14 szóból álló mondata így hangzik: „Biztosítanunk kell fajunk fennmaradását és a fehér gyermekek jövőjét”. A 88-ban a nyolcasok az ábécé nyolcadik betűjét, a H-t jelölik, azaz a 88 jelentése HH, vagyis Heil Hitler.

(TASR/parameter)