Hétfőn folytatódik Peter Kažimír tárgyalása

2023. szeptember 15. - 10:40 | Belföld

Szeptember 18-án folytatódik a pezinoki Specializált Büntetőbíróságon (ŠTS) Peter Kažimír jegybankelnök, korábbi pénzügyminiszter tárgyalása. Vesztegetés bűntette miatt emeltek vádat ellene. Ragaszkodik az ártatlanságához.

Hétfőn folytatódik Peter Kažimír tárgyalása
TASR-felvétel

A nyilvánosságot a korábbi meghallgatásokon kizárták a tanúvallomásokból azzal az indokkal, hogy a kihallgatás tárgya adótitok is lehet.

A Szlovák Nemzeti Bank elnöke ellen tavaly ősszel indítottak ismét eljárást, miután az előzőt megszüntette a Főügyészség. Az ŠTS bírójának áprilisban kiadott büntetőrendelete Kažimírt nem jogerősen bűnösnek mondta ki vesztegetés bűntette miatt, és 100 000 eurós pénzbüntetést szabott ki. Mivel az ügyészség és Kažimír is fellebbezett, főtárgyalásra került sor. Kažimír a júliusban kezdődött tárgyaláson ártatlannak vallotta magát, az ellene indított eljárást törvénytelennek nevezte.

2017-ben Peter Kažimír a harmadik Fico-kormány pénzügyminisztereként a vizsgálótisztek szerint belekeveredett egy megvesztegetési botrányba. Azzal gyanúsítják, hogy a miniszteri irodájában először ígért, majd át is adott 48 ezer eurót az adóhtóság akkori vezetőjének, František Imreczének.

TASR