Hétfőn ismét utcára vonulnak a diákok, Kaliňák fejét is követelik!

17.00-tól kerül sor az újabb nagy korrupcióellenes menetre. Pozsonyban lesz a legnagyobb tüntetés, de csatlakozik Kassa is, illetve diákok vonulnak majd fel Prágában is a szlovák nagykövetség előtt.

Hétfőn ismét utcára vonulnak a diákok, Kaliňák fejét is követelik!
Legutóbb egészen sokan voltak (Fotó: TASR)

A SME összefoglalója szerint a diákok nem bíznak Robert Ficóban, mert szerintük a korrupció megfékezését érintő szavai nem őszinték.

Legfőbb követeléseik közé tartoznak a Bašternák- és Gorilla-ügyek kivizsgálása, Robert Kaliňák belügyminiszter, Tibor Gašpar országos rendőrkapitány és Dušan Kováčik speciális ügyész leváltása.

"A jelenlegi helyzet az, hogy némely személyek érinthetetlenek, és csak azért kezdenek politizálni, hogy jól megszedhessék magukat, ami pedig azt eredményezi, hogy az állam nem tud hatékonyan működni" - jelentette ki a tüntetések egyik főszervezője, Dávid Straka.

Ez lesz a második ilyen jellegű nagy tüntetés, az első április 18-án valósult meg Pozsonyban. A legfőbb követelések akkor is ugyanezek voltak, a kormány pedig a diákok szerint nem tett semmilyen lépést afelé, hogy felszámolja a korrupciót.

Karolína Farská és Dávid Straka, a tüntetések főszervezői petíciót indítottak. Szeretnének százezer aláírást összegyűjteni, hogy a követeléseikkel foglalkoznia kelljen a parlamentnek is.

 

(SME/para)