Hétfőn lesz 25 éve, hogy megtörtént az első ismert, demonstratív maffialeszámolás Szlovákiában

2020. július 5. - 13:17 | Belföld

Július 6-án lesz 25 éve annak, hogy fényes nappal a pénzügyminisztérium pozsonyi épülete melletti villamosmegálló közelében robbant fel egy piros Citroen. Az autóban a Tuti és Papas néven ismert testvérpár, Vladimír és Jozef Daniš ült.

Milan Žitný biztonsági elemző a TASR hírügynökségnek beszélt a szervezett bűnözés első vezető alakjaiként ismert Daniš testvérpárról. "A 90-es évek kezdetén a szabadság friss illata mellett a szervezett bűnözés is berobbant Szlovákiában. Idézőjelben gyors kereseti és vonzó vállalkozási lehetőséget jelentett, miközben az állam represszív szerveinek tagjai érinthetetlenekből és kiválasztottakból hirtelen egyszerű alulfizetett hivatalnokokká váltak, ez pedig a bűnözés széles skálája számra teremtett helyzetet" - fogalmazott.

Žitný szerint nyomozók és bevetési egységek tagjai, akik korábban is professzionálisan, különösebb ideológiai mantrák nélkül végezték a munkájukat, váratlanul olyan jelenséggel kerültek szembe, amire itt még nem volt példa. Az újfajta bűnözésre sem technikailag, sem törvényileg nem volt felkészülve a rendőrség.

"A szabadság fogalma hirtelen több arcot is kapott, ezek egyike pedig egy bizonyos Vladimír Daniš volt, akit sokan csak Tutiként ismertek, és aki 1990-ben szabadult a börtönből a Václav Havel által meghirdetett széleskörű amnesztia keretén belül" - emlékezett vissza.

Vladimír Daniš

Hangsúlyozta, Vladimír Daniš és testvére, Jozef, akit az alvilágban Papasnak neveztek, a diszkók, éjszakai bárok és kocsmák, illetve taxisok rémei voltak. "Kézjegyük az állandó verekedés, garázdaság, lányok megtámadása és mindenki szeme láttára történő nyilvános kirablások voltak.

Tutit egyszer egy bárban megverte egy fiatalt férfi, miután a maffiózó zaklatta a barátnőjét, ebből azonban Žitný szerint nem azt szűrte le, hogy mindenkit le lehet győzni, és tovább terrorizálta a szórakozóhelyeket. Mígnem eljött az a nap 1995 tavaszán, amikor az Aušpic nevű étteremben zajlott a szlovákiai alvilág képviselőinek nagy találkája, ahol

egy tipikus kocsmai megmérettetésen, szkanderezésben győzte le Mikuláš Černák testvérét, Vladimírt, majd a maga hangos és vulgáris módján Černák tudtára adta, ki a főnök az országban. Milan Žitný szerint ezzel írta alá halálos ítéletét.

Černák már a helyszínen le akarta lőni, de ebben megakadályozták a jelenlévők, a leszámolás azonban nem váratott magára túl soká.

1995. július 6-án egy a kocsijukba rejtett pokolgép végzett Danišékkal. Ez volt az első nyilvános alvilági leszámolás Szlovákiában.

A robbanás a holttestüket darabokra szakította. A helyszínre érkező első rendőrök közül többen oda sem bírtak nézni a több tízméteres területen mindenfelé heverő leszakított testrészekre.

A Daniš testvérek eltűntek a színről, a védelmi pénzek beszedésének úttörői túl agresszívak voltak, és túlságosan is felhívták magukra a figyelmet, amit a szervezett bűnözés nem annyira szeret - vélekedett Žitný.

(TASR/parameter)