Hétfőn véget ér az éjszakai kijárási tilalom, a vendéglők időkorlát nélkül fogadhatnak vendégeket

2022. január 4. - 14:46 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint január 10-én megszűnik az éjszakai kijárási tilalom, a többi intézkedés azonban érvényben marad. A szaktárca megerősítette az oktatási miniszter mai (kedd) bejelentését is, hogy hétfőtől az iskolák is kinyitnak, és az iskolai szemafor szerint működnek majd.

Hétfőn véget ér az éjszakai kijárási tilalom, a vendéglők időkorlát nélkül fogadhatnak vendégeket
Fotó: TASR

Január 10-étől megszűnik az este nyolctól érvényes éjszakai kijárási tilalom, tájékoztatta a Paramétert az egészségügyi minisztérium. Az intézkedés egyben azt is jelenti, hogy a vendéglők és az egyéb vendéglátóipari egységek hétfőtől időkorlát nélkül fogadhatják a vendégeket, jelenleg ugyanis a kijárási tilalom miatt kell nyolckor elküldeniük őket.

„Érvényben marad azonban az összes többi intézkedés, amely a boltokra, szolgáltatásokra, szállodákra, síközpontokra és az utazásra vonatkozik” – tájékoztatta a paraméter Zuzana Eliášová, a szaktárca szóvivője.

Ez többek között a következő korlátozásokat és szabályokat jelenti:

  • A vendéglők OP-rendszerben működhetnek, a beoltottakat és a betegségből kigyógyultakat fogadhatják
  • A hotelekben és a síközpontokban sem változnak az előírások – marad az OP-rendszer
  • A templomok is az eddig megszokott módon, OP-rendszerben fogadhatják a hívőket
  • A nem esszenciális boltok és és szolgáltatások szintén OP-rendszerben működhetnek
  • A gyorsvonatokon, az IC-vonatokon és a távolsági autóbuszokon OTP-rendszerben utazhatnak az emberek
  • Továbbra is érvényben marad a gyülekezési tilalom, legfeljebb 6 ember találkozhat nyilvános helyen.

Az egészségügyi minisztérium is megerősítette, hogy az iskolákba hétfőtől visszatérhetnek a tanulók, az intézmények az iskolai szemafornak megfelelően működhetnek. A nyitás az óvodától a középiskoláig minden intézményre vonatkozik.

„Az egészségügyi maszk kötelező lesz az alapiskolák első osztályától, és a szülőknek hangsúlyozottan javasoljuk, hogy a gyerekeket teszteljék le még az iskolakezdés előtt, a teszteket pedig hetente kétszer ismételjék meg” – figyelmeztetett a szóvivő.

- lpj -