Hétfőtől az ingázóknak is szüksége lesz negatív teszteredményre a határátlépéshez

2020. december 3. - 17:10 | Belföld

Hétfőtől (december 7.) az ingázóktól is kérhetnek 14 napnál nem régebbi, negatív antigén vagy PCR koronavírus-tesztet a határellenőrzések során. Erről Daša Račková, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget csütörtökön.

Hétfőtől az ingázóknak is szüksége lesz negatív teszteredményre a határátlépéshez
Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele

Elmondása szerint olyan, hét évnél idősebb személyekről van szó, akik rendszeresen lépik át az országhatárt, vagyis szlovákiai és külföldi ingázókról, a szomszédos államok határ menti régióiban élő szlovák állampolgárokról, diákokról, rokonukat ápoló hozzátartozókról, művészekről és a kultúra területén dolgozókról, valamint olyan személyekről, akik a határátkelőktől legfeljebb 10 kilométerre fekvő földjükön gazdálkodnak.

Račková elmondása szerint az antigén teszt a Szlovákia területén található mobil mintavételi helyek valamelyikén végeztethető el. A teszt abszolválását és eredményét az egészségügyi minisztérium által kiadott tanúsítvánnyal, vagy a friss rendelet mellékletében található formanyomtatvánnyal kell igazolni.

Az ingázok munkavégzéséről szóló igazolást úgy módosították, hogy egyértelművé váljon, az nem csak az alkalmazottakra, hanem például az egyéni vállalkozókra is vonatkozik.

TASR