Hétfőtől az oltottak és covidon átesettek mehetnek koncertre és színházba!

2022. január 7. - 11:07 | Belföld

A kormány pénteki online ülésén született döntés alapján hétfőtől OP rezsimben megtarthatók a kulturális rendezvények.

Hétfőtől az oltottak és covidon átesettek mehetnek koncertre és színházba!
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)
Korábban:

Kocsmázni lehet, színházba menni nem – Meddig nyírja még ki a kormány a művészeket?

A kormányülésen olyan egyezség született, hogy a kulturális rendezvények kapacitása 50 fő lesz, és azok vehetnek részt, akik már túl vannak két oltáson vagy az elmúlt 180 napban átestek a koronavírus-fertőzésen - erről a kulturális minisztérium tájékoztatott pénteken délelőtt.

A döntés egyfajta reakció a „Nyissuk meg a kultúrát“ (Otvorme kultúru) nevű kezdeményezésre, melyre nemcsak Natália Milanová (OĽaNO) kulturális miniszter, de más kormánytagok is reagáltak.

A napokban a Szlovák Nemzeti Színház tagjai kérték, hogy nyissák meg a kulturális intézményeket. "A síközpontok, konditermek és vendéglátóhelyek nyitva tartása mellett a kulturális rendezvények mellőzése értelmetlen" - emlékeztettek, hozzátéve, hogy Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Ausztriában is nyitva vannak.

"A miniszterelnökkel és az egészségügyi miniszterrel folytatott hosszú politikai tárgyalások és a szakértőkkel folytatott konzultációk után sikerült előrelépni" - jelentette ki Natália Milanová (OĽaNO) kulturális miniszter.

Hozzátette: bővebb tájékoztatással a Szlovák Egészségügyi Minisztérium fog szolgálni, a pontos feltételeket pedig a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendelete fogja meghatározni.

(TASR/parameter)