Hétfőtől bordó és fekete szinte az egész ország, két magyarlakta járás egyedüliként narancssárga

2021. november 3. - 10:57 | Régió

Hétfőtől (november 8.) 36 járás tartozik majd a Covid-automata szerinti fekete besorolásba, bordóban 34, pirosban hét, narancssárgában pedig már csak kettő lesz.

Hétfőtől bordó és fekete szinte az egész ország, két magyarlakta járás egyedüliként narancssárga
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Narancssárgáról pirosra vált Pozsony, amelynek a járványügyi adatok szerint már feketében kellene lennie, de az 55 éven felüliek magas beoltottsági arányának köszönhetően enyhébb intézkedéseket élvezhet. Már csak két járás tartozik majd a narancssárga besorolásba, mégpedig a Komáromi és a Vágsellyei, a Dunaszerdahelyi marad piros.

Napról napra nő az új fertőzöttek és a kórházban kezeltek száma – kedden például 5361 PCR-teszt lett pozitív, ami a harmadik hullámban a legtöbb. Jelenleg 1774-en szorulnak kórházi ellátásra, 150-en vannak intenzív osztályon, 170-en pedig mesterséges lélegeztetésre szorulnak. A kórházban kezelt fertőzöttek közel 80 százaléka nincs teljesen beoltva.

A szlovákiai járások felében meghaladja a 25%-ot a pozitív PCR-tesztek aránya, ez azt jelenti, hogy minden negyedik teszt fertőzést mutat ki. Néhány járásban (Snina, Svidník, Tvrdošín) viszont 40%-on felüli a pozitivitás.

A járásoknak majdnem a fele fekete besorolásba tartozik. Ezekben a legtöbb szolgáltatás zárva tart még a beoltottak számára is, az embereknek pedig kültéren is szájmaszkot kell hordaniuk. A Čadcai járás már három hete fekete besorolásban van, és legalább egy hétig még biztosan ott lesz – a szigorú intékedések ellenére viszont egyelőre nem észlelték, hogy javulni kezdene a helyzet.


A járások elosztása hétfőtől (november 8.) a Covid-automata szerint:

Narancssárga: Komárom, Vágsellye

Piros: Pozsony, Dunaszerdahely, Galánta

Bordó: Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Dolný Kubín, Gelnica, Hlohovec, Ilava, Kassa-vidék, Kassa, Léva, Malacky, Myjava, Nyitra, Érsekújvár, Partizánske, Pezinok, Pöstyén, Eperjes, Prievidza, Nagyrőce, Rozsnyó, Ružomberok, Sabinov, Szenc, Senica, Skalica, Trencsén, Nagyszombat, Žarnovica, Zsolna, Zlaté Moravce, Zólyom

Fekete: Besztercebánya, Bardejov, Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Humenné, Késmárk, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Lőcse, Liptószentmiklós, Losonc, Turócszentmárton, Medzilaborce, Nagymihály, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprád, Považská Bystrica, Púchov, Rimaszombat, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Sropkov, Svidník, Topľčany, Tőketerebes, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Nagykürtös, Vranov nad Topľou, Žiar nad Hronom


(DenníkN)