Hétfőtől Dunaszerdahelyen és Galántán a 14, Érsekújvárban pedig már a 21 napos teszt is elég lesz!

2021. április 7. - 10:58 | Belföld

Jóváhagyta a kormány a járások Covid-automata szerinti besorolását. A regionális besorolás ugyan mást jelent, mint az országos, a javuló trend fennmaradása esetén viszont várhatóan április 19-től már komolyabb enyhítésre is számítani lehet.

Hétfőtől Dunaszerdahelyen és Galántán a 14, Érsekújvárban pedig már a 21 napos teszt is elég lesz!
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Csaknem az összes déli, magyarok lakta járás piros besorolást kap a jövő héttől, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a fekete és a bordó besorolásúakhoz képest nem 7, hanem már a 14 napnál nem régebbi negatív koronavírusteszt is elég például a munkába járáshoz.

Mint ahogy már korábban megírtuk, összesen kettő járás (Kysucké Nové Mesto és Poprád) marad a fekete sávban, míg a legtöbb járás már nem bordó (36), hanem piros (39) besorolást kap majd.

A magyarok által sűrűbben lakott járások közül a bordóra javul Losonc, bordó marad Rimaszombat, Nagyrőce, Rozsnyó és Nagymihály. Ezekben a járásokban tehát továbbra is 7 naponta kell leteszteltetnünk magunkat.

Már ezen a héten is piros besorolású volt, de az marad a jövő héttől is Komárom, Léva, Nyitra és Kassa-környék. A piros besorolású járások közé kerül április 12-től Dunaszerdahely, Galánta, Vágsellye, Szenc, Nagykürtös és Tőketerebes.

Ezeknek a járásoknak a lakosai annyiban biztosan érzik majd az enyhülést, hogy az elkövetkező hétvégén nem kell feltétlenül tesztelésen részt venniük, mivel például egy húsvéti nagyszombaton, illet elvégzett teszt számukra jövő hét szombatig, tehát április 17-ig érvényes lesz, aki pedig ezen a héten tesztel, annak a jövő héten nem kell. Tegyük hozzá, az iskolába vagy óvodába járó gyerekek szüleinél más a helyzet, ugyanis ez esetben továbbra is hétnapos tesztre van szükség.

A két járás közül, amelyik átkerül a rózsaszín sávba, az egyik Érsekújvár, a másik pedig Zlaté Moravce. Mindkettő javít, és érvényes lesz rájuk, hogy csak 21 naponta kell tesztelniük.

(parameter/TASR)