Hétfőtől már csak négy járás lesz zöld besorolású, egyik a Dunaszerdahelyi

2021. szeptember 16. - 11:23 | Régió

Hétfőtől (szeptember 20.) már csak négy járás tartozik majd zöld besorolásba a Covid-automata szerint, a Bardejovi járás pedig már pénteken (szeptember 17.) bordó fázisba lép át.

Hétfőtől már csak négy járás lesz zöld besorolású, egyik a Dunaszerdahelyi
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Hétfőtől tehát már csak négy járás, a Dunaszerdahelyi, a Medzilaborcei, a Bazini (Pezinok) és a Poltári tartozik majd a Covid-automata szerinti zöld fázisba.

Negyvennégy járás lesz narancssárga, 27 piros, négy pedig bordó besorolású – döntöttek róla a szerdai kormányülésen. A Bardejovi járásban olyan súlyos a helyzet, hogy már pénteken átvált bordó fázisra.

A járások elosztása hétfőtől a Covid-automata szerint:

Zöld: Dunaszerdahely, Medzilaborce, Bazin, Poltár

Narancssárga: Besztercebánya, Pozsony I-V, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Galánta, Hlohovec, Humenné, Ilava, Késmárk, Komárom, Kysucké Nové Mesto, Liptószentmiklós, Losonc, Malacky, Nagymihály, Myjava, Námestovo, Nyitra, Nové Mesto nad Váhom, Érsekújvár, Partizánske, Pöstyén, Považská Bystrica, Privigye, Púchov, Rimaszombat, Ružomberok, Vágsellye, Szenc, Sobrance, Stropkov, Nagytapolcsány, Tőketerebes, Nagyszombat, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Vranov nad Topľou, Žiar nad Hronom, Aranyosmarót

Vörös: Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Brezno, Bytča, Gelnica, Kassa I-IV, Kassa-vidék, Léva, Lőcse, Turócszentmárton, Poprád, Eperjes, Nagyrőce, Sabinov, Senica, Snina, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Svidník, Trencsén, Nagykürtös, Žarnovica, Zsolna, Zólyom

Bordó: Bardejov (már péntektől), Krupina, Rozsnyó, Skalica

 • Ez az új Covid-automata leginkább a vendéglőkre és a tömegrendezvényekre - misékre és lagzikra, torokra összpontosít, az élelmiszerboltok más elbírálás alá esnek. Ez utóbbiak az összes fázisban nyitva lehetnek, még ha a bordóról feketére is vált az adott járás, bizonyos létszámkorlátozással.
 • Ami a zöld járásokat illeti, ezekben a régiókban a lagziknál és a halotti toroknál mutatkozik meg, mekkora különbség lehet a három működési rend között. A beoltottakra koncentráló helyek 400 vendéget engedélyeznek beltéren, az OTP-seket "felkarolóak" 200-at, a mindenki előtt nyitva állóak számára meg egyszerűen tilos lesz ilyen eseményt szervezni. Narancssárga besorolás esetén az OTP csoportot (letesztelt vagy az elmúlt hat hónapban covidon átesett beoltatlanok) fogadó lakodalmi ünnepségeken is legfeljebb 50-en lehetnek beltérben és 100-an kültérben.
 • A teljesen beoltottak részére limit nélkül megtarthatóak a tömegrendezvények a vörös besorolású járásokban is. Az OTP-üzemmódban a tömegrendezvényeken a maximális kapacitás 25 százalékát lehet megtölteni. Amennyiben a kapacitás nincs meghatározva, maximum 150 személy lehet jelen. (Ez érvényes az istentiszteletekre is.)
 • Mivel az esküvők, a halotti torok és az éttermekben tartott tömegrendezvények járványügyi szempontból különösen rizikós aktivitásnak számítanak, ezért a teljesen beoltottak beltéren legfeljebb 50-en, a szabadban maximum 80-an lehetnek, illetve a Covid-szemafor szerint kell eljárni.
 • A vörös besorolású járásokban éttermekben OTP-üzemmódban beltéren legfeljebb négyen lehetnek vagy többen, ha mindannyian egy háztartásban élnek. A beoltatlan személyek, akik teszttel sem rendelkeznek (tehát alap üzemmódban) nem mehetnek étterembe vagy kávézóba, és még azok teraszán sem ülhetnek, csak elvitelre kérhetnek.
 • Nagy változás a világjárvány szlovákiai második hullámához képest, hogy a legrosszabb -fekete jelölésű helyzetben is nyitva tarthatnak a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletek is, de kizárólag az OTP-s - azaz valamilyen igazolást felmutatni képes személyek számára.
 • Tudni kell azt is, hogy a narancssárga besorolástól létszámkorlát lép életbe az üzletekben, 15 négyzetméterenként 1 vásárlót engedhetnek be.
 • A szentmisék esetében narancsa teljes beoltottság maximális kapacitáskihasználást engedélyez, ugyanakkor az OTP-csoport beengedése esetén ez már 25%-ra csökken, ha pedig olyan oltatlanokat is beengednek a misére, akik nem rendelkeznek teszttel és az elmúlt hat hónapban nem voltak covidosok, akkor ez a 25% maximálisan 100 személyt jelenthet.
 • A maszkviseletről tudni kell, hogy a zöld és narancssárga besorolású járásokban is kötelező beltérben, illetve tömegrendezvényeken. Ha romlani kezd a helyzet és lesznek ezeknél rosszabb besorolású (piros, bordó, fekete) járások is, ott már beltérben és tömegrendezvényen reszpirátort kell majd viselni, míg kültérben is fel kell venni legalább az egyszerű szájmaszkot.
 • A járások közt egészen a bordó besorolásig (zöld, narancs, piros) szabad lesz az átjárás. A bordó besorolású járásokban a szabad mozgást este kilenc és hajnali 5 között korlátozzák, ezen kívül a járások között is lehet mozogni. Fekete besorolás esetén hajnali öttől másnap hajnali egyig lép érvénybe kijárási korlátozás, és ez idő alatt már a járások között sem lehet majd utazni, csak feltétlenül szükséges esetekben (munka, orvos).
 • Az iskolák országos bezárásával az új Covid-automata nem számol. Osztályokat, ahol előfordult koronavírusos fertőzés, vagy egy rosszabb helyzetben lévő járáson belül iskolákat viszont bezárhatnak majd. A bordó besorolásig bezárólag működhet a jelenléti oktatás a főiskolákon is, fekete besorolás esetén viszont már csak alkalmi (pl. záróvizsgákon történő) megjelenés lesz engedélyezett.
 • Nem számol a Covid-automata a szolgáltatások bezárásával sem. Narancssárga besorolás alatt viszont itt is érvénybe lép a létszámkorlát és 15 négyzetméterenként legfeljebb egy ügfél/vendég lehet jelen. A covidon át nem esett, teszttel nem rendelkező oltatlan személyek előtt is csak a fekete besorolás alá eső járásokban lesz tilos a szolgáltatások igénybe vétele.
 • A fürdők és akvaparkok korlátlan létszámú beoltott személyt beengedhetnek, ha viszont az OTP-s rezsimet választják, akkor a kapacitásuk felére csökken. Narancssárga fázisban pedig már nem engedhetnek be olyan személyt, akinek se oltása, se tesztje, se igazolása nincs arról, hogy átesett a covidon.
 • A konditermek csupán a fekete fázisban maradnak zárva. A beoltottak számára a zöld, illetve narancssárga fázisban nincs semmilyen létszámkorlátozás, afelett viszont már a négyzetméter alapú lép érvénybe. Ha mindenkit beengednek, akkor már a zöld fázisban is legfeljebb 25-en lehetnek egyidejűleg bent, narancssárga besorolás alatt már csak 10-en, míg a piros járásokban már be kell zárniuk.
 • A kórházi és a börtönlátogatás a teljesen beoltottak részére és az OTP-üzemmódban is kizárólag a működtető vagy az igazgató beleegyezésével valósulhat meg a vörös besorolású járásokban.

Ahogy arról már beszámoltunk, a vendéglátósok és a rendezvények szervezői három működési rend közül választhatnak majd. Ezt a három rezsimet a szolgáltató egységek szabadon váltogathatják, akár egy napon belül is, mivel nincs megszabva, hogy meddig kell fenntartani a választott működési rendet. Aztán attól függenek az adott korlátozások, hogy melyik célközönséget választja ki mondjuk a vendéglátós.

 • Ha egy étterem úgy dönt, hogy csak a vakcinázottakra összpontosít, akkor a beltere még akkor is tárt kapukkal fogadhatja a vendégeket, ha közben az adott régió megjelölése - a legenyhébb jelölésű zöldről narancssárgán és aztán piroson keresztül - bordóra vált.
 • Amennyiben a tulaj úgy dönt, hogy az ún. OTP-sek felé orientálódik, akkor bordó helyzetben már csak a terasz felé terelheti a vendégeit, befelé már nem.
 • Az automata szerinti narancssárga színkódú járásokban a beoltatlanokat - azaz bárkit - befogadó vendéglátósok kénytelenek lesznek kizárólag a teraszt felajánlani a megszomjazó látogatóiknak, és ott is csak tíz helyet, a beltérbe meg egyáltalán nem engedhetnek vendéget.
 • Az ugyanilyen "színű" régióban működő resti, amelyik csak a védettekre fókuszál - a beoltottaknak és a már említett OTP-seknek - továbbra is megteríthet bent, legfeljebb csak négyen ülhetnek az asztalnál.
 • Tehát a narancssárga járásokban lehetnek olyan vendéglők, ahol csak a teraszt nyithatják meg a - bármilyen "hátterű" - vendégeik előtt, meg olyan bárok is, amelyek felszolgálnak a beltérben - a valamilyen védettségi igazolást produkálni képes OTP-seket.
 • Ez a három osztatú működési rend bármikor megváltoztatható, akár egy napon belül többször is. Például egy étterem tulajdonosa mondhatja azt, hogy ebédidőben mindenkit befogad, az oltatlanokat is, de este már csak az OTP-seket.
 • A vendéglátó egységek vezetőinek és a rendezvényszervezőknek jogukban áll ellenőrizni a vendégek védettségi "állapotát": mondjuk ha ellátogatunk egy koncertre, a belépéskor nem csak a jegyet ellenőrzik le, hanem azt is, van-e nálunk negatív eredményű teszt vagy a beoltást igazoló - elektronikus vagy papíralapú - dokumentum. Ugyanezt a kontrollt elvégezheti egy étterem pincére is.


TASR/para