Hétfőtől már nem kell olyan szigorú előírásoknak megfelelni az iskolákban és óvodákban - mutatjuk, mi enyhül!

2020. június 15. - 07:42 | Belföld

Az eddigi szigorúbb szabályozás enyhül az egyes csoportok létszámát és a testhőmérséklet-mérést illetően is.

Hétfőtől már nem kell olyan szigorú előírásoknak megfelelni az iskolákban és óvodákban - mutatjuk, mi enyhül!
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

Az iskolák immár egyben hagyhatják osztályaikat, melyek létszáma meghaladná az eddig előírt 20 főt. Ugyancsak megszűnik a 15 fős létszámkorlátozás az óvodákban. MIndkét intézkedés így két hétig maradt érvényben, ám jórészt nem osztani kellett az egyes csoportokat, hanem némelyeket össze is lehetett vonni, ahol többeket nem engedtek vissza az iskolába vagy óvodába a szüleik.

Az iskolák eddig 9 órán át tarthattak nyitva, és ezt jórészt úgy oldották meg, hogy 7-től 16-ig maradhattak ott a gyerekek. Mostantól ez az időszak egy órával megnő.

Megszűnik az iskolai tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás, ám azokon ezentúl is be kell tartani az országos tiszti főorvos utasításait.

Az óvodákban már engedélyezik, hogy a gyerekek fogat mossanak.

Továbbra is azt tanácsolják a szülőknek, hogy minimalizálják a tartózkodásukat az egyes intézményekben, de megszűnik az erre vonatkozó 10 perces korlátozás.

Az iskoláknak és óvodáknak ki kell függeszteniük egy iránymutatást arról, milyen körülmények mellett nem léphet a gyerek az iskolába vagy óvodába. Megmarad a szülői kötelezettség a nyilatkozattételről arra vonatkozóan is, hogy a gyermek nem fertőző.

(TASR)