Hétfőtől már vígan zakatolhatunk EC-vonattal Magyarországra 

2020. július 10. - 09:31 | Régió

Július 13-tól megújul a nemzetközi vonatközlekedés Szlovákia és Magyarország között. Az EC-vonatokat márciustól a koronavírus állította le, aztán, hogy ez ne legyen elég, június közepén annyira intenzíven esett az eső a Dunakanyarban, hogy Zebegénynél a síneket övező dombokról jelentős mennyiségű hordalék zúdult le, és eltorlaszolta a közlekedési útvonalakat. A helyszínen még mindig dolgoznak a károk helyreállításán, ezért az illetékesek kis késést feltételeznek.

Hétfőtől már vígan zakatolhatunk EC-vonattal Magyarországra 
Facebook (MÁV)

A MÁV a közösségi oldalán jelezte, hogy július 13-án Nagymaros és Szob között a Szent Mihály-hegyhez közelebbi vágányon – 40 km/h-s sebességkorlátozással – megindulhat a vonatközlekedés. Mivel a másik vágányon és a töltésoldalon folytatódik a károk helyreállítása, ezért továbbra sem közlekedhetnek a vonatok.

A szobi vonalon a nemzetközi vonatok hétfőtől közlekednek, a 280-s számú és a 278-as Metropolitan EuroCity, a 477-es Metropol EuroNight és a 131-es Báthory EC vonatok kivételével, amelyek július 14-től indulnak. A nemzetközi járatoknak nem kell kerülő úton haladniuk, hanem Szobnál lépik át a határt.

  • A 172-es és 173-as számú Hungária EC vonatok július 13-tól újra az eredeti, Budapest–Szob–Pozsony–Prága–Berlin–Hamburg útirányon közlekednek.
  • A Budapestről induló vonatok az alapmenetrenddel közel megegyezően közlekedhetnek, Szobra egy perccel később érkeznek és egy perccel később indulnak a határon át Szlovákia felé.
  • A Budapestre érkező vonatok az alapmenetrenddel közel megegyezően közlekedhetnek, Szobról egy perccel, Nagymarosról és Vácról két perccel később indulnak, a Nyugatiba öt perccel később érkeznek.
  • A 476-os és 477-es számú Metropol EuroNight vonatok a normál menetrend szerint tudnak közlekedni.

Június 17-én nagy mennyiségű, este pedig még egy, a korábbit többszörösen meghaladó, a Szent Mihály-hegyről lezúduló kő- és sárlavina árasztotta el egy kilométeres szakaszon a vágányokat a Dömösi átkelésnél, Nagymaros és Zebegény állomások között. A második omlás hordaléka a 12-es főutat is eltorlaszolta, járhatatlanná téve azt.

(MÁV/para)

Címkék: EC-vonatok, Zebegény