Hétfőtől minden Szlovákiába érkező utazónak karanténba kell vonulnia

2021. február 10. - 18:36 | Belföld

Hétfőtől minden utazónak, aki a világ bármely országából Szlovákiába érkezik, 14 napra kötelező karanténba kell vonulnia.

Hétfőtől minden Szlovákiába érkező utazónak karanténba kell vonulnia
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A határ átlépése előtt ki kell tölteniük egy regisztrációs kérdőívet. Fel lesz kínálva nekik a hatósági karantén lehetősége. A PCR tesztet leghamarabb a karantén nyolcadik napján abszolválhatják. Ha ennek eredménye negatív lesz, hamarabb elhagyhatják a karantént. Az intézkedések alól az ingázók kivételt fognak élvezni. Ezt a szerdai kormányülés után jelentette be Marek Krajčí (OĽANO) egészségügy-miniszter, a koronavírus dél-afrikai változata miatt kialakult helyzetre hivatkozva.

Krajčí nem javasolja a külföldi utazásokat. Feltételezi, hogy mivel a határokon ellenőrizni fogják az "eHranica" kérdőíveket, torlódások fognak kialakulni. Az ingázóktól hét napnál nem régebbi PCR vagy antigén tesztet fognak kérni. Hozzátette: egyelőre nem igazolódott be, hogy Szlovákiában jelen lenne a dél-afrikai változat.

A pontos intézkedéseket a tiszti főorvos soron következő rendelete fogja tartalmazni, mely legkésőbb pénteken jelenik meg.

TASR