Hétfőtől négy járás lesz narancssárga besorolású, ebből kettő magyarlakta

2021. május 12. - 12:43 | Belföld

Jövő héttől továbbra is két járás marad járványügyi szempontból bordó besorolású, négy viszont már narancssárgára vált. A kormány a szerdai ülésén fogadta el a Covid-automata szerinti új elosztást.

Hétfőtől négy járás lesz narancssárga besorolású, ebből kettő magyarlakta
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Ezen a héten két járás volt a bordó besorolásban: az egyik a Myjavai, amely május 17-től is ebbe a kategóriába tartozik majd, a másik pedig a Vágbesztercei (Považská Bystrica), amely jövő héttől már átlép a pirosba. Viszont továbbra is két járás tartozik majd a bordó kategóriába – a Szobránciban (Sobrance) romlott a helyzet, így az a pirosból visszatér ide.

A bordó jelzésű járásokban továbbra is érvényben vannak napközben a kijárási korlátozások, emellett ezekben hét napnál nem régebbi tesztre van szükség. A piros és rózsaszín járásokban már nem kell napközben felmutatni a tesztet, a kijárási korlátozások pedig 21 órakor lépnek érvénybe.

Több járásban olyan jól alakul a járványügyi helyzet, hogy jövő héttől már a narancssárga besorolásba kerülnek át. Összesen négy ilyen lesz hétfőtől, mégpedig a Nyitrai, a Szenci, a Galgóci és a Nagytapolcsányi. Viszont ez még nem jelent komolyabb változásokat – ezekben a járásokban is ugyanazok az előírások maradnak érvényben, mint a rózsaszínűekben.

Hétfőtől az alábbi járások tartoznak a piros besorolásba: Bánovce nad Bebravou, Besztercebánya, Selmecbánya (Banská Štiavnica), Bardejov, Brezno, Bytča, Dolný Kubín, Humenné, Ilava, Késmárk, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Lőcse, Vágbeszterce (Považská Bystrica), Eperjes, Nagyrőce, Ružomberok, Sabinov, Stará Ľubovňa, Trencsén, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Vranov nad Topľou.

Rózsaszín besorolásúak a következők: Pozsony I-V., Čadca, Detva, Dunaszerdahely, Galánta, Gelnica, Komárom, Kassa I-IV., Kassa-vidék, Léva, Liptószentmiklós, Losonc, Malacky, Turócszentmárton, Medzilaborce, Nagymihály, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Érsekújvár, Partizánske, Pezinok, Pöstyén, Poltár, Poprád, Privigye, Púchov, Rimaszombat, Rozsnyó, Vágsellye, Senica, Skalica, Snina, Spišská Nová Ves, Stropkov, Svidník, Tőketerebes, Nagyszombat, Nagykürtös, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zsolna, Aranyosmarót, Zólyom.


(DenníkN)