Hétfőtől néhány kivétellel minden bolt és szolgáltatás bezár, a napokban leállhat a gyártás a pozsonyi Volkswagenben

2020. március 15. - 20:40 | Belföld

Hétfőtől szinte már csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak taratnak majd nyitva, minden nélkülözhető szolgálaltás is bezár. A kormány rendkívüli állapotot hirdetett, hogy szükség esetén hatékonyabbá tudja tenni az egészségügyi ellátást. A vendéglők csak elvitelre főzhetnek.

Kormány
Fotó: TASR

Új intézkedések:

bezár minden kisbolt, kivéve az élelmiszerboltokat (ebbe beletartoznak a hentesboltok, pékségek is), a gyógyszertárakat, a trafikokat és a benzinkutakat

bezár minden szolgáltatás is, kivéve a postákat, a bankokat, a biztosítókat, a telekomunikációs cégek kirendeltségeit

hazahozzák a külföldön ragadt, de hazatérni készülő szlovák állampolgárokat

rendkívüli állapotot hirdetnek az állami kórházak számára

Hétfőtől rendkívüli állapotot hirdetett a kormány, csak az élelmiszerboltok, a drogériák, a gyógyszertárak, a trafikok és a benzinkutak tarthatnak nyitva, a szolgáltatások közül a posták, a bankok, a biztosítók, a telekomunikációs cégek kirendeltségei fogadhatnak ügyfeleket.

Étel csak elvitelre

A vendéglőket és éttermeket nem zárja be a kormány, viszont ezekben nem tartózkodhatnak vendégek, az ételt csak elvitelre készítik el. Peter Pellegrini (Smer) kormányfő tájékoztatása szerint az ételfutárok, az ételszállítás továbbra is működhet. „Az állam nem akarja bezárni a vendéglőket, nem akarja megakadályozni, hogy ételt adjanak azoknak, akik ezt igénylik, de azt meg akarja akadályozni, hogy ezt helyben fogyasszák el” - mondta Peter Pellegrini miniszterelnök. Ez vonatkozik azokra a büfékre is, amelyekben eddig helyben is el lehetett fogyasztani az ott megvásárolt ételt. A szolgáltatások betiltása vonatkozik minden másra a felsoroltakon kívül, így például az autószervizek sem nyithatnak ki.

A segélyeket máshogy fogják kifizetni

Változni fog a szociális segély kifizetésének a módja is, a kifizetés új módját a szociális ügyi miniszternek, a roma kormánybiztosnak és a közlekedési miniszternek kell kidolgoznia. A kabinet azt akarja megakadályozni, hogy a segély személyes átvétele során az érintettek vagy a kifizetést végző emberek megfertőződjenek. „Fennáll annak a veszélye, hogy sok ember találkozna egy helyen” - magyarázta az intézkedés okát a miniszterelnök. Pellegrini egyben kéri a polgármestereket, hogy a következő hetekben a nem fizetők számára is tegyék elérhetővé az ivóvizet.

Leállítják a halasztható műtéteket

A megszorítások az egészségügyi intézményeket is érintik, el kell halasztaniuk minden tervezett beavatkozást, csak az akut megbetegedéseket kezelhetik. Ez az intézkedés vonatkozik a magánintézményekre is, vagyis el kell halasztaniuk a következő két hétre tervezett műtéteket, például a térd- vagy csípőízület beültetését. „Azt kérjük, hogy a magánintézmények is felfüggesszék a tervezett, nem életmentő beavatkozások, műtétek elvégzését, hogy tartalékolják, tartsák készenlétben az emberi és anyagi erőforrásaikat arra az esetre, ha a koronavírus terjedése felgyorsulna” - jelentette ki Pellegrini.

Hazahozzák a szlovák állampolgárokat, elsődlegesen a fiatalokat és a gyerekeket

A kormány előkészíti a külföldön maradt szlovák állampolgárok hazaszállítását. „A külügyminiszter nemcsak a szállítás módjáról dönt, például arról, hogy mikor alkalmaznak autóbuszokat, mikor repülőgépet, hanem arról is, hogy milyen sorrendben szállítják haza az embereket” - magyarázta a miniszterelnök. - Elsődlegesen a fiatalokat, a gyerekeket szállítjuk haza, nyíltan megmondom, hogy azok lesznek az utolsók, akik az utóbbi héten elutaztak pihenni, vagy golfozni valahová” - magyarázta Pellegrini. Akit azonban a kormány szállít haza, az kötelezően állami központba kerül 14 napos karanténba. A külföldön tartózkodó, de hazatérni szándékozó állampolgárokat arra kérik, hogy vegyék fel a kapcsolatot az adott országban a szlovák nagykövetséggel.

Rendkívüli állapot az állami kórházakban

A kormány hétfőtől rendkívüli állapotot is hirdet, ami az egészségügyi dolgozókra vonatkozik. „Ez csak megelőző intézkedés, nekünk azonban kell, hogy jogunk legyen az állami intézményekben elrendelni az egészségügyi személyzet, az egészségügyi anyagok, technika átirányítását egyik kórházból a másikba. Erre a rendkívüli állapot nélkül nem lenne lehetőség” - magyarázta Pellegrini.

Vasárnap 17 új fertőzött

A kormányfő tájékoztatása szerint vasárnap 17 új páciens esetében lett pozitív a tesztelés. A legtöbb új beteg - 5-5 - Pozsonyban és Trencsénben van, Érsekújvárban egy nő fertőződött meg a beteg hozzátartozójától, Nyitrán 3 új beteget tartanak nyilván, és 1-1 új beteg van Turócszentmártonban, Besztercebányán és Nagyszombatban is.

Hétfőn újabb megszorítások

Várhatóan hétfőn újabb intézkedésekről dönt a válságstáb, tervezik, hogy a tömegközlekedést csak azok vehetik majd igénybe, akik valamilyen módon – maszkkal, sállal, kendővel – védik, takarják a szájukat, orrukat. Tervezik azt is, hogy a még nyitva tartó boltokba is csak így lehet majd belépni. Holnap dől el az is, hogy mi lesz a külföldön dolgozókkal, például a külföldön dolgozó orvosokkal, nővérekkel, ápolókkal, mindegy, hogy azok hetente vagy naponta utaznak.

Várhatóan bezár a Volkswagen

Pellegrini tájékoztatása alapján a napokban, akár már holnap leállhat a termelés az egyik legnagyobb autógyárban, a pozsonyi Volkswagenben. A kormányfő szerint a cég nemcsak a szlovákiai üzemét, hanem a spanyolországi - Seat - gyárait is bezárja.

- lpj -

Címkék: koronavírus