Hétfőtől változik a határokon működő rendszer és a kötelező karantén feltételei

2021. április 15. - 20:28 | Belföld

A járványhelyzettel kapcsolatos óvintézkedések változtatását a Közegészségügyi Hivatal pontosította. Erről a hivatal szóvivője, Daša Račková tájékoztatta a TASR-t.

Hétfőtől változik a határokon működő rendszer és a kötelező karantén feltételei
Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele

Azoknak az embereknek, akik hétfő 6.00-tól érkeznek Szlovákiába, és az elmúlt 14 nap során csak uniós országokban, Izlandon, Norvégiában, Liechtensteinben, Svájcban vagy Nagy-Britanniában vagy Észak-Írországban jártak, nem kell karanténba menniük, ha beoltották őket a Covid-19 betegség ellen.

A feltétel, hogy a Moderna ésa Pfizer/BioNTech esetében legalább 14 nap teljen el attól kezdve, hogy az illető megkapta a vakcina második adagját, az AstraZeneca esetében pedig több mint négy hétnek kell eltelnie az első adagtól számítva.

Az ezen országokból származó embereket akkor sem kell karanténba helyezni, ha legyőzték a COVID-19-et, és 180 napon belül beoltották őket vektor- vagy mRNS-vakcinával, és az első adag óta legalább 14 nap telt el.

Azoknak sem kell továbbá karanténba vonulniuk, akik az elmúlt 180 napban estek át a betegségen, amit hivatalos dokumentummal igazolni is tudnak.

A rendelet célja továbbá, hogy megszüntesse a karantén alóli egyedi mentességek megadásának lehetőségét a kormány egy tagjának kérésére. „Egyes esetekben az érintett személyeknek 48 óránál nem régebbi negatív antigéntesztre lesz szükségük, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztre” – fejtette ki a szóvivő.

A hivatal pontosította, hogy a karantén alóli automatikus mentesség azokra is vonatkozik, akik házasságuk felbontása miatt vagy közeli személy temetésére érkeznek Szlovákiába. Ezt azonban bizonyítaniuk kell.

Kivételt fog képezni egy kísérő személy is, akinek 48 óránál nem régebbi antigénteszttel vagy 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel kell rendelkeznie.

Az ország területén történő áthaladást is pontosítják. „Egyöntetű szabályok vonatkoznak majd azokra, akik Szlovákián keresztül jutnak el abba az országba, ahol tartózkodási lehetőségük an, vagy amelynek az állampolgárai. Más esetekben a belügyminisztériumnak kell engedélyeznie az átutazást.

(sme.sk)