A hétnapos halálozási adatokat tekintve pillanatnyilag egyetlen ország előzi meg Szlovákiát a világon

2021. december 9. - 13:55 | Belföld

2021 első hónapjaiban a koronavírus-járvány olyan méreteket öltött Szlovákiában, hogy az elhalálozási adatokat tekintve a legrosszabbnak számítottunk világszerte. Még egy év sem telt el azóta, és kis híján ismét a lista élén vagyunk.

A hétnapos halálozási adatokat tekintve pillanatnyilag egyetlen ország előzi meg Szlovákiát a világon
Fotó: Paraméter - illusztráció

Szlovákia jelenleg a második legrosszabb a hétnapos halálozási adatok összesített listáján, mindössze Magyarország előz meg bennünket.

December hetedikéig a hétnapos halálozási ráta 15,33 egymillió lakosra számítva. Magyarországon ez az adat jelenleg 19,48.

Az Oxfordi Egyetem kutatói által vezetett Our World in Data portálon közzétett táblázatból kiderül, hogy mekkora a hétnapos halálozási átlag az egyes országokban egymillió lakosra vetítve. Magyarország és Szlovákia után Horvátország, Grúzia, valamint Trinidad és Tobago következik.

Ráadásul ha a jelenlegi tendenciák rövid időn belül nem változnak, hamarosan a lista élére kerülhetünk – figyelmeztet a HNonline.sk. A több mint egymillió lakosú országok közül Szlovákiában romlott leginkább a helyzet a halálozások tekintetében az elmúlt hét napban. Bár úgy tűnik, hogy a túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán, az elkövetkező hetekben minden bizonnyal tovább emelkedik majd a halálesetek száma.

Az Our World in Data csak azokat a haláleseteket veszi figyelembe, amelyeknél a patológus megerősíti, hogy a halált közvetlenül a koronavírus okozta.


(HNonline.sk)