Hétórás űrsétát tett egy német és egy amerikai űrhajós

2022. március 24. - 08:12 | Tech

Hétórás űrséta után visszatért a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szerdán a német Matthias Maurer és az amerikai Raja Chari űrhajós.

Hétórás űrsétát tett egy német és egy amerikai űrhajós
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A NASA, az amerikai űrkutatási hivatal által megosztott videófelvételeken látható, amint a két kozmonauta szerda este egy zsilipen keresztül visszatért az ISS-re.

A két űrhajós azért hagyta el az űrállomást, hogy új csöveket szereljen fel egy hűtőrendszerre, kicseréljen egy kamerát, továbbá csatlakoztasson egy áram- és adatkapcsolatot a Bartolomeo európai kutatási platformon.

Az űrséták fizikailag nagyon megterhelőek, és nagyon részletes tervezést igényelnek - írta a dpa német hírügynökség.

Az 52 éves Maurer számára ez volt az első, több mint 400 kilométerrel a Föld felszíne fölött végrehajtott űrrepülésen kívüli küldetés. Ő a 12. német az űrben és a negyedik az ISS-en. Első űrsétája nagyon jól sikerült. Miután visszatért az űrállomásra, azonban észrevették, hogy a sisakjában némi víz gyűlt össze.

A NASA földi irányítása szerint Maurer "nem volt veszélyben".

"Bár némi vizet észleltek Matthias sisakjában, űrsétázóink fittek, egészségesek és jólesően kimerültek" - írta a Twitter közösségi oldalon az Európai Űrügynökség (ESA).

Maurernek meg kellett küzdeni néhány kisebb problémával. Először is meglazult a kamera a sisakján, amelyet aztán ideiglenesen dróttal rögzítettek, Ez átmenetileg hátráltatta a munkát. Ezt követően belegabalyodott a köldökzsinórba, de az irányítóközpont utasításai segítségével ki tudta magát szabadítani.

Ennek ellenére Maurer és Chari a NASA szerint elvégezte legfontosabb feladatát. A páros ugyanakkor néhány másodlagos feladatot egy későbbi űrsétára halasztott.


MTI